Nipiraamat avaldab raamatust nõuanded kõrvenõgese korjamise, kuivatamise ja kasutamise kohta.
Kõrvenõges on mitmeaastane, 80 cm – 1,5 m taim, kasvab metsaservadel, raiesmikel, põllu äärtes, heinamaa servades ja ka kompostihunnikutes.

Kõrvenõgese lehtedes on palju mineraalaineid (raud, kaltsium, räni, kaalium, magneesium, fosfor, tsink, seleen), vitamiine (A, B, C), steroole, fenoole jpm elutähtsaid aineid.

Kuidas kõrvenõgest kasutakse?

Kõrvenõgest kasutatakse teena ja toiduainena kehvveresuse, aneemia, väsimuse, põletike, liigesevaevuse ja reumaatiliste vaevuste, nahapõletike ja muude nahaprobleemide puhul. Nõgese juuri kasutatakse eesnäärme suurenemise puhul keedisena, parema toimega on tinktuur.

Kui loputada lehetõmmisega juukseid, soodustab see juuksekasvu ja peatab juuste väljalangemise. Lehti on kasutatud lehmade piimaanni ja piima rasvasuse suurendamiseks ning kanade munemise soodustamiseks.

Kuidas kõrvenõgest korjata ja kuivatada?

Kõrvenõgest tuleks korjata metsaservalt, raiesmikelt. Kompostihunnikutes ja lautade juures sisaldab see liiga palju lämmastikku ning pole enam tervisele kasulik. Korjata tuleks paksemate kummikinnastega, lõigates kääridega ladvad maha riknenud lehtedeni, kevadel alumiste lehtedeni.

Seejärel tuleks roobitseda lehed varte küljest lahti, ülevalt allapoole tõmmates. Nõgest soovitatakse korjata pärast kolme päikeselist päeva, siis on nitraatide sisaldus väiksem. Kuivatada tuleks pärast 1 päeva närvutamist 35-40 ºC juures krõpskuivaks ja hõõruda läbi sõela jahuks. Sõel võiks olla 0,5 cm avadega.

Tee valmistamine

1 tl nõgesepuru valada üle kuuma veega. Lasta tõmmata 10-15 minutit ja juua tass päevas. Kuur võiks kesta 2-3 nädalat. Aitab väsimuse vastu ja haigusjärgsel taastumisperioodil.

Köögis

Noori nõgeselehti võib kasutada suppides, kotletitaignas, muffinites. Neid võib marineerida, maitsestada mädarõikaga. Valmistada pestot jpm.

Pulbriks tehtud kõrvenõgest on mugav kasutada talvel suppides, leivataignas, pannkookides, kama sisse segada, toitudele lisatavas rohejahus, karaskis, näki- ja seemneleibades. Iga sööja kohta tuleks panna 1 tl nõgesepulbrit.

Enne toidu sisse panemist tuleks hoida soolvees või kasta korraks kuuma vette. Lehed tuleks eraldada vartest ja tükeldada. Talveks võib keeta ka siirupiks või lisada mee sisse kuivatatud nõgest.

Ohud

Ettevaatlik tuleks olla neeru- ja südamepuudulikkuse ning kõrgenenud verehüübimise puhul.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena