Raamatust leiab spetsialistide nõuandeid, kuidas kõige lihtsamini puhastada erinevaid pindu ja materjale nii toas kui aias ning mil moel luua korda kogu majapidamises.

Siinkohal avaldame raamatus toodud soovitused puuvaigu- ja küünlavahaplekkide eemaldamiseks.


KUIDAS RAAMATUT OSTA

OSTA COOPI VÕI SELVERI POODIDEST

Igat raamatut on võimalik ilmumise päevast kahe nädala jooksul osta koos Maalehega.
Raamatu hinnale 5,99 lisandub ajalehe hind 1,80 eurot.

TELLI RAAMAT E-POEST KOJU

Sarja iga üksik raamat on võimalik e-poest otse koju tellida. Selleks tuleb minna Ekspress Meedia veebikeskkonda Maaleht.ee/raamatusari ja vormistada tellimus.
Koos kojukande teenusega maksab raamat 7,99 eurot.

TELLI KOGU SARI KOJU

Jätkuvalt on võimalik tellida koju ka 10 raamatust koosnev sari.
Kogu sarja ette tellides maksab raamat vaid 5,99 eurot ning kümme käsiraamatut kokku 59,90 eurot.
Sarja eest saab tasuda kahes osas, makstes korraga viie raamatu eest.
Tellimusi saab vormistada veebilehel Maaleht.ee/raamatusari või helistades Ekspress Meedia klienditoe telefonil 680 4444 ning kirjutades e-posti aadressil klienditugi@ekspressmeedia.ee.

Okaspuuvaigust vabanemiseks soovitatakse universaalseid kemikaale isopropüülalkoholi ning määrde- ja puhastusvahendit WD-40.

Kangalt vaigu eemaldamiseks tehke see koht isopropüülalkoholi kastetud puhta rätikuga märjaks ja hõõruge vaiguplekki ringjate liigutustega. Värske vaigu peaks see kemikaal eemaldama probleemideta.

Kui tegu on näiteks teksapükste või mõnest muust tugevamast materjalist riideesemega, võib vaiguplekile pihustada määrdeainet WD-40. Suurtes kogustes ärge seda kohe kasutage, vaid otsige katsetamiseks vähem märgatav paik. Pange sinna laiguke vahendit ja kontrollige mõne aja pärast, ega see piirkond ole kooldunud või värvi muutnud. Kui mitte, pihustage vahendit plekile, ja kui õli on minuti-paari jooksul toiminud, hõõruge plekikoht puhta lapi või svammiga üle.

Vaiguplekist võib jagu saada ka nii, et määrite plekile päikesekreemi, mis muudab vaigu mittekleepuvaks. Plekk iseenesest ei pruugi eemalduda, kuid vähemalt saab riideeseme pesumasinasse panna. Enne masinpesu loputage kreem maha.

Kindlasti proovige vaik eemaldada enne riide pesemist ja kuivatamist, kuna see muudab vaigu tugevamaks ning seejärel on seda võimatu kõrvaldada.


Sarja viimast viit raamatut saab tellida
Maaleht
Targu Talita käsi­raamatute jätkusari on ilmumistega jõudnud täpselt poole peale. Kõige mugavam ja soodsam on viimased viis raamatut tellida, makstes paki eest 29,95 eurot.
Targu Talita käsiraamatud

Lisaks ülal olevas loos tutvustatud raamatule “Kodused puhastusnipid” ilmub sarjas veel tuntud ehitusmeistri Priit Valge käsiraamat “Tellisahju ehitamise ja kütmise teejuht”, mis on ühe ahju ehitamise lugu. Ehitusmeistrid jagavad juhiseid, kuidas ehitustöid planeerida, millised on võimalikud vead ja möödalaskmised, vahendavad ehitusnippe ning pakuvad ahju tehnilisi kirjeldusi.

Maalehe ajakirjaniku Rein Siku kirjutatud “50 praktilist saunanippi” õpetab, kuidas muuta saunaskäik tervistavaks elamuseks ja unustamatuks riituseks. Muidugi otsib Sikk vastust ka iga­vestele küsimustele, milline on leiliruumi parim temperatuur ning kui kaua ja kuidas kerist kütta.

Hinnatud toidublogija ja ko­ka­raamatute autori Tuuli Mathi­seni “Koduköögi nipiraamat” jagab soovitusi parima toidu valmistamise hea söögi võtmekomponentide kohta. Näiteks milline on koduse salatikastme kuldvalem ning kas sool ikka tõmbab lihast mahlad välja.

Sarja lõpetab tuntud botaaniku Jaan Mettiku koostatud “Toataimede ellujäämise teejuht”. Autor selgitab, mida peab arvestama uue toataime valikul, kuidas leida sellele sobiv kasvukoht ning kuidas taime eest hoolitseda. Juttu tuleb nii valgusest, kastmisest kui ka ümberistutamisest.


Küünlavaha eemaldamine

Laudlinal või muul tekstiilil tahkunud küünlavahale tuleks esmalt asetada külmakott või kilekott jääkuubikutega. Väiksema riideeseme võib panna mõneks ajaks sügavkülma. See muudab vaha hapraks ja niiviisi on seda lihtsam ära kraapida. Kasutage kraapimiseks nüri servaga pahtlilabidat, spaatlit, võinuga, kas või plastkaarti. Eemaldage sel viisil võimalikult palju vahatükikesi.

Seejärel võtke kasutusele triikraud ja majapidamispaber. Pange osa paberist kanga alla ja teine osa riide peale. Keerake triikraud sõltuvalt materjalist keskmisele või kõrgele temperatuurile. Nüüd triikige vahaplekilist kohta ettevaatlikult, kuni kogu vaha on paberisse imendunud. Vajadusel vahetage pabereid. Kui värvilistest küünaldest on jäänud kanga pinnale värvilised laigud, valage neile enne pesumasinasse panekut plekieemaldit.

Vahaplekid interjööris

Ka vaipadele, puit- ja pehmele mööblile sattunud küünlavaha eemaldamiseks kasutage samasugust külmutamismeetodit. Pange vahale jääkuubikud või külmakott, laske tahkuda ja kraapige vahatükikesed maha nüri servaga kraapimisvahendiga.

Vaipa võib proovida puhastada triikraua ja majapidamispaberiga, nagu eespool kirjeldasime tekstiilesemete puhastamist. Ülejäänud väiksemad vahajäänused eemaldage tolmuimejaga.

Küünlarasvaplekkidest jagusaamiseks tellisseinal või kaminasimsil ärge hakake hõõruma vedelat küünlarasva, nii nühite selle kivisse. Laske vahal jahtuda ning kraapige see siis maha nüri servaga kraapimisvahendiga. Järele jäänud plekki võib puhastada seebiveega.

Puitpindadelt saab küünlavaha eemaldada kuuma fööniga, pühkides sulanud vaha majapidamispaberi või pehme lapi sisse. Puitpinda ei tohi mingil moel kraapida, see rikub puidu väljanägemist.


Kümme uut käsiraamatut

9. aprillil “Kõige vastupidavamad püsililled”. Autor Marju Reitsak.

23. aprillil “Head ja halvad võõrliigid aias ning peenramaal”. Autorid Pille Hermann, Jaan Mettik.

7. mail “Parima maitsega puu- ja köögiviljasordid”. Autor Marju Reitsak.

21. mail “Köögiaedniku käsiraamat”. Autor Tiina Paasik.

4. juunil “Kuidas kodus loodust ja raha säästa”. Autor Marju Reitsak.

18. juunil “Kodused puhastusnipid”. Autor Jana Rand.

2. juulil “Tellisahju ehitamise ja kütmise teejuht”. Autor Priit Valge.

16. juulil “50 praktilist saunanippi”. Autor Rein Sikk.

30. juulil “Koduköögi nipiraamat”. Autor Tuuli Mathisen.

13. augustil “Toataimede ellujäämise teejuht”. Autor Jaan Mettik.