Minu 6.40 maksev tund

Teen 24-tunniseid valveid maakonnahaigla kirurgias statsionaarses osakonnas. Patsiente on mul tööpäeval keskmiselt 11. Nendega tegeleb peale minu ka üks hooldaja. Päevasel ajal on osakonna kahe tiiva peale veel ka lisahooldaja, kes üldjuhul kustutab kuskil tulekahju.

8.00 - Valve üleandmine

Juba saabuvad plaanilisele lõikusele minevad patsiendid ja ehkki esimene operatsioon peaks algama 8.30, helistab operatsioonituba juba kell 8.00 ja nõuab esimest patsienti. Paraku pean korduvalt vabandama, et patsient alles tuli ja kogu paberimajandus tuleb mul siiski korrektselt täita.

Dokumente on meeletult: nõusolekuvormid, kõikvõimalikud skaalad „Bradenid ja Morsed“ (jah, ka ise omal jalgel päevakirurgia patsientidele), sidumislehed jne. Patsiendi anamnees, tema 10 ravimit (mille annuseid ta muidugi ei tea, sest tavaliselt annab talle neid elukaaslane), elulugu ja muu taoline tuleb hoolikalt dokumenteerida. Umbes kümne minutiga on ühelt patsiendilt vajalik info käes ja ka karvkate tema ihult eemaldatud. Veel kolm patsienti vajavad tegelemist.

Õe posti juures seisavad kaks särasilmset praktikanti, kes on kuidagi sujuvalt sinna unustatud, sest nende praktikatunnid tuleb täis saada. Kuna olen ülepeakaela töös, siis protestida ma ei jõua.