Et asi veelgi lihtsam oleks, suhtlesin mitme fotograafiga ja sain hulgi soovitusi murude pildile püüdmiseks.

Ristikheinaõis tarbemuru sees annab rohelisele pildile valge nüansi.

Pildista pilve all

Fotograaf Priit Simson soovitab pildi tegemiseks kindlasti pilves ilmaga päeva. Pildistamispaikade valik võiks Simsoni arust olla lai: “Üks pilt kõhuli, teine istudes, kolmas püsti seistes, neljas hoopis lakaluugist välja vaadates. Pärast otsustada, milline võte sai kõige ägedam.”

Raigo Pajula soovitab jälgida valgust: “Igal juhul on hea, kui valgus ei lange otse selja tagant, vaid küljelt või on lausa vastu. Et tekiks varje ja sellega ruumilisust.”

Aga võib proovida pildistada ka näiteks maja teise korruse aknast või puu otsast.

Delfi ja ka Maalehe fotograaf Argo Ingver

Argo Ingver soovitab pildistamiseks valida parima valgusega ajad, näiteks nn kuldse aja – kuni tund pärast päikesetõusu ja tund enne loojangut. “Aga sobib ka nn sinine aeg ehk siis kuni tund enne päikesetõusu ja kuni tund pärast loojangut.”

Sven Arbet on samuti seda meelt, et parimad murufotod sünnivad pigem hommikul ja õhtul, mil päike madalamal, mitte aga keskpäevases otse pähe paistvas teravas ja kontrastses valguses.

Räpina aianduskooli pargi muru koos tulpidega.

Kõhuli ja katuselt

Ka fotograaf Argo Ingver õhutab võimalikult erinevate vaatepunktide valikule, alates mobiiltelefoni (no mille muuga siis tavaliselt ikka pildistatakse!) peaaegu maapinnale asetamisest, kuni selleni, et suuremast muruga maastikust ülevaate saamiseks võiks appi võtta drooni. Proovida jäädvustada muru näiteks konna perspektiivist-vaatest ja siis nii, nagu näeb seda lind.

“Aga võib proovida pildistada ka näiteks maja teise korruse aknast või puu otsast,” mainib Ingver. Ta hoiatab, et mittevajalik kaadrisse ei jääks. Kindlasti pole vaja muru pildistada nii, et pärast võiks võõra foto uudistaja avastada pildilt näiteks maja veerde kuhjatud prügi.

Detailide võlu

Raigo Pajula juhib tähelepanu sellele, et enne pildi tegemist tuleks läbi mõelda, mida tahetakse edasi anda: kas detaili või maastikku.

Muru võib olla ka silt murul, et murul käimine keelatud!

Fotograaf ja kunstnik Teet Suur

Kalev Lilleorg soovitab murust just detaili otsida, mis siis särama panna. Detaili võib loomulikult leida muru seest. Näiteks mõni eriline, üldisest murumassist eristuv taim või õis. Aga samas on murupildile kindlasti ehteks mõni putukas, kes rohu sees toimetab. Või hoopis muru ja murulilli uudistama saabuv mesilane, liblikas.

Sven Arbet pakub, et ühendada võiks muru ja vee, kas siis püüda kastetilku taimedel või hoopis jäädvustada kastmise järgset muru. Et murule langevast kastmisveest võib vaatenurka muutes välja meelitada lausa vikerkaare, teavad mitmed pildistajad.

Margareetade silmad muru sees säramas.

Pikutamise rõõm

Teet Suur mainib, et ilusad murupildid hakkavad silma niidukite reklaamides. Aga tegelikult on variante hoopis enam: “Muru võib olla ka silt murul, et murul käimine keelatud!”

Suur jätkab: “Murupilt võiks kajastada olukordi, mille teenistuses muru on.” Ta toob näiteid: kas paljajalu hommikusel kastel kõndimine või siis väike piknik ja mõnus olemine, murule mõeldud mängud.

Parimad murufotod sünnivad pigem hommikul ja õhtul.

Maalehe fotograaf Sven Arbet

Suure sõnul paneb muru lapsed elama ja särama, nii võiks pildistada ka palli või üksteist taga ajavaid lapsi. “Sellist emotsiooni, nagu murul toimetades, pole ma telefonis ninapidi oleva lapse puhul kunagi märganud,” nendib Suur.

Toreda murul toimetatava ja jäädvustatava tegevusena mainib ta ka pikutamist ja pilvede lugemist. “Ilus muru peab olema olemiseks ja kõndimiseks,” võtab Suur oma mõtte kokku.

Inglise muru taustaks on kaunis peenar, nüansse lisavad õunapuuõied.

Muru mõte

Rääkisime muru pildistamisest ka Räpina kandi legendaarse Palusalu aia perenaiste Maria ja Reet Palusaluga. Kindlasti soovitavad nad lähtuda pildistamisel sellest, mis liiki muruga on tegu – kas ilumuru, tarbemuru, spordimuru või lilleaasaga.

Näiteks tarbemuru puhul, kus on ka lilleõisi, tasub õiedki üles võtta. Liigivaese Inglise muru puhul tuleb kindlalt lähtuda sellest, milleks inglased oma muru välja mõtlesid – lillepeenarde ilu esiletoomiseks. Seega peakski eeskujulikult hooldatud Inglise muru fotol olema sama eeskujulik lillepeenar.

MAALEHE MURUKONKURSS 2021

Otsime koos Maalehe lugejatega 2021. aasta kauneimat muru, vaid üks foto võib tuua auhinnaks robotmuruniiduki
Konkursil osalemiseks saatke üks foto oma murust hiljemalt 18. juuliks meiliaadressile muru@maaleht.ee. Lisage lühidalt oma muru rajamise lugu ja andmed: nimi, telefoninumber, aadress.
Arvesse lähevad vaid kvaliteetsed pildid.
Kauneima muru valimine toimub lugejahääletusena Maalehe veebis juuli lõpus: 22. juulist 1. augustini. Võitjad kuulutame välja 5. augusti Maalehes.
Täpsemalt saab konkursist ja tingimustest lugeda aadressil https://maaleht.ee/murukonkurss.
Peaauhinnaks on robotmuruniiduk STIHL iMOW® koos paigaldusega väärtuses 2000 eurot. Auhinna on välja pannud Stihl.