Kui Maaleht 2011. aastal hoidisekonkurssi alustas, olid parasjagu müügile tulnud ja populaarseks saanud elektrilised toidukuivatid ning tookord tekitasid kõige suuremat elevust Merike Tärki tervislikud ampsud, mis olid valmistatud kuivatatud marjadest ja köögiviljadest.

Teravaid maitseelamusi


Kahel järgmisel aastal andsid konkursil tooni n-ö välismaised maitsed. Nimelt pidas žürii 2012. aastal parimaks hoidiseks veinis marineeritud väikesi sibulaid ehk Amsterdami sibulaid, mille oli purki pannud Riina Luik Pärnumaalt. Järgmisel aastal aga osutus parimaks brittide curd’iga sarnane ohtra või ja vürtsika sidrunikoorega sidrunikreem, mille valmistas Aime Lilleväli.

2014.–2015. aastal aga kerkis esile tšilli, mis hakkas tooni andma mitmel järgnenud hoidisekonkursil. Nimelt oli tšillikasvatus Eestis popiks muutunud, eestlased olid hakanud rohkem reisima ja tšillide tuline maitse enam ei ehmatanud, pigem olime hakanud neid teravaid elamusi nautima.

Nii tuli žüriil paaril aastal maitsmise ajal õhku ahmida ja pisaraid valada, kui järjekordne hoidis proovitud sai.

2014. aastal tegi hoidisekonkursil ilma Inge Musta vürtsikas suutäis, 2016. aastal aga sai esikoha seni ilmselt kõige laiema kõlapinna saanud Särtsukurk, mille algne idee pärineb samuti Inge Mustalt, kuid konkursile esitas selle retsepti järgi tehtud hoidise Juta Arujõe. 2019. aastal sai see Põltsamaal ka purki pandud ja on ostjate seas vägagi populaarne siiamaani.

Kodused maitsed


2016. aastal tuli võitjaks Juta Arujõe legendaarse Särtsukurgiga.
Põltsamaal pandi purki ka 2015. aasta võidutöö, Carina Kuke kõrvitsa-astelpaju lisand. Nimetatud aastal oodatigi konkursile just kõrvitsahoidiseid. See hoidis võlus žüriid kenas tasakaalus maheda-magusa-hapuka maitsega, aga ka suurepärase värvi ja konsistentsiga.

2018. aastal taasavastasid hoidistajad hapendamise. Kon­kur­sile saadeti peale tavapäraste hapendatud kurkide ka tomateid, seeni, suvikõrvitsaid. Esikoha aga said Pärnu kutseharidus­keskuse marineeritud punased sibulad. Ka järgmisel aastal olid pärnakad võidukad. Siis pidas žürii parimaks nende hummust meenutava maitse ja konsistentsiga seesamiga porgandivõiet.

Hoidised purki ja konkursile


Sel aastal ootame taas konkursile nii soolaseid kui ka magusaid hoidiseid, mis on valmistatud Eestimaal kasvatatud marjadest ning puu- ja köögiviljadest.

Konkurss toimub Maalehe toimetuse ruumides ja osalemiseks tuleb oma hoidis tuua ajavahemikul 21.–23. septembrini Maalehe toimetusse Tallinnas aadressil Narva mnt 13 esimesel korrusel asuvasse klienditeenindusse.

Konkursihoidised peavad olema pakendatud toatemperatuuril säilitamiseks ettenähtud pakendisse, näiteks klaastaarasse. Hoidise peab varustama pakendi küljele (mitte kaanele) paigaldatud etiketiga, kus on kirjas nii hoidise kui ka hoidistaja nimi.

Samuti peab koos hoidisega kaasa panema selle täpse retsepti, kus on kirjas kõik koostisosad koos mõõtühikutega ning juhend, kuidas see hoidis on valmistatud.

24. septembril hindab Maa­lehe toimetuses konkursile saadetud hoidiseid Orkla Eesti ASi professionaalidest ning Maalehe esindajatest koosnev žürii.

Auhinnad ja üllatused on välja pannud Põltsamaa, Fiskars, Iittala ja Maaleht.

Konkursil antakse välja auhinnad kolmele parimale, lisaks veel eriauhinnad.

Porgandi-sidrunimoos
2020. aasta võidutöö oli Tiia Kokmann-Konsapi porgandi- sidrunimoos. See oli huvitav nii oma konsis­tentsilt kui ka maitsekoosluselt ning pakendatud vahvasse porgandikujulisse ümbrisesse.
3 kg porgandeid
600 g suhkrut
1 vaniljekaun
2–3 suurt sidrunit

Keetke pestud, kooritud ja tükeldatud porgandid pehmeks, püreestage ning lisage suhkur, vaniljekaun ja sidrunimahl.