FOTO:
Esimese pressi oliiviõli segamine mõne teise õliga on kõige levinum toidupettus Euroopas. Äädikhappele liiga suure koguse vee lisamine aga kõige uuem pettus Eestis.
Maalehega võttis ühendust pettunud hoidistaja, kelle marineeritud kurgid olid õige pea pärast valmistamist vahutama hakanud ja läksid pehmeks. Tuttava käest sai ta areomeetri ja kasutatud söögiäädika happesust kontrollides selgus, et see polnud 30%, nagu pudeli peal kirjas, vaid hoopis 20% kandis.
Selle vihje peale tegime tiiru suuremates ketipoodides, et kontrollida müüdavat söögiäädikat. Leidsime seitse marki. Kõigi pudelitel oli kirjas kaks koostisosa: äädikhape ja vesi. Viisime need Tartu veterinaar- ja toidulaboratooriumisse ning lasime määrata äädikhappe sisalduse.
Oled juba tellija?