Makse algatamise teenuse puhul annab klient loa algatada tema kontolt konkreetne eeltäidetud andmetega makse ja seejärel kinnitab selle. Luba antakse ainult konkreetseks tehinguks ja ilma kliendi loata teisi tehinguid teha ei saa. Tehingu tegemise luba saab taotleda ainult vastava litsentsiga finantsasutus ja makseteenuse pakkuja ning seetõttu on see lahendus sama turvaline kui traditsiooniline pangalingi makse. Kui klient saab hakkama internetipangas maksete tegemisega, siis sõltumata sellest, kumba tehnoloogiat kaupmees kasutab, saab ta kenasti hakkama ka e-poes tasumisega.

Kaardimakse

Populaarsuselt järgmine kohese tasumise viis on kaardimakse. Kaardimakse makseviisi saab üldjuhul kasutada kõikides e-poodides nii Eestis kui ka välismaal. Juba ammu ei pea internetist ostmiseks omama krediitkaarti, vaid enamikul deebetkaartidel on internetiostude võimalus olemas, enamasti on see vaja vaid oma kodupanga internetipangas aktiveerida. Eestis kasutab suurem osa kaupmehi (ja ka osa välismaiseid e-poode) ja pankasid turvaliste internetiostude ehk 3-D Secure’i nimelist funktsionaalsust. Mida see tähendab? See tähendab seda, et internetis kaardiga ostu eest tasumiseks ei piisa ainult kaardi peal olevast infost ja turvakoodist, vaid ostu kinnitamiseks on tarvis end internetipangas autentida. Selle lahenduse eesmärk on kaardipettuste ärahoidmine. Lisaautentimine tõestab, et kaarti kasutab tõepoolest õige kaardikasutaja. Oma pangakaarti tuleb sellegipoolest hoolikalt hoida, sest on kaupmehi, kes lisaautentimist ei nõua ja nii võib kaardiomanik ikka kahju kannatada. Mitmed kaupmehed pakuvad ka kaardiandmete salvestamise võimalust, et korduvoste oleks mugav teha. Siin soovitaks usaldada ainult tuntud kaupmehi ja seda juhul, kui tasumisel nõutakse salvestatud kaardiga täiendavat autentimist. Vastasel juhul on risk, et keegi pääseb kaupmehe juures sinu kontole ligi ja tellib sealt ise endale kaupa. Igal juhul on soovitus aktiveerida endal nutiseadmes pangaäpis maksete teavitused, kui pank seda võimaldab – siis saad kiirelt jälile, kui on toimunud mõni makse, mida sa ise ei ole sooritanud. Välismaistest e-poodidest ostlemisel soovitame kasutada kaardimakse makseviisi. Kindlasti tasub tundmatu poe kohta enne lisa lugeda ja uurida, ega e-poe kohta ei ole kaebusi, et kaupa ei saadeta, kuid raha kasseeritakse.

Suures plaanis tuleb kliendil teha internetist ostmisel neli valikut

1) millise kaupmehe käest osta;

2) millised kaubad osta;

3) kuidas soovitakse neid kätte saada;

4) kuidas soovitakse kaupade eest tasuda.

Paljude seas on pikalt levinud hirm, et internetis maksmine on keeruline või ohtlik. Tuntud kaupmeeste juures seda muret tegelikult enam pole, küll aga tasub olla ettevaatlikum e-poodides, millest pole varem kuulnud.

PayPal

Vähem levinud, just Eestis, on tasumine PayPali kaudu. PayPal on maailmas üks suurimaid internetimaksete süsteeme ja tasumine on võimalik oma PayPali kontol oleva rahaga või PayPali konto külge liidetud pangakaardiga. Viimase puhul on eeliseks mugavus, et kaarti ei pea ostmise hetkel käepärast olema – piisab vaid e-posti aadressist ja salasõnast.

Paljudes e-poodides on võimalus küsida tellimuse vormistamisel arve ja see tavapärase pangaülekandega tasuda. Tavapäraselt on see kõige aeglasem viis, samuti ei reserveerita sellisel juhul kaupasid, samas kui eelnevalt mainitud makseviiside puhul saab kaupmees kohe pärast makset makse kinnituse ja tellimus läheb töösse.

Järelmaks

Järelmaksuga tasumist pakuvad Eestis enamik kestvuskaupade müüjaid. See võimaldab suuremate ostude eest tasuda hiljem mitmes osas. Peab arvestama, et iga järelmaks on finantskohustus ja sellega kaasnevad kulud lepingutasu, administreerimistasu ja intresside näol. Siiski kasutavad kliendid seda makseviisi laialdaselt. Järelmaksuga saab tasuda juba alates 100-eurostest ostudest. Enamasti on kaupmees valinud välja ühe või mitu teenusepakkujat, kelle järelmaksu võimaldatakse, ja klient peab enne järelmaksu taotluse tegemist valima, kelle järelmaksu ta soovib. Kui mingil põhjusel üks järelmaksupakkuja talle krediiti ei võimalda, peab täitma järgmise taotluse. Samas näiteks Klick on oma e-poes välja arendanud kliendile mugavama lahenduse, kus kliendi järelmaksutaotlus saadetakse kõigile oma partneritele ja vastused koos pakutavate kuumaksudega kuvatakse kliendile. Klient valib nimekirjast omale meeldiva ja suundub lepingut sõlmima. Järelmaksu makseviisi saab üldiselt kasutada vaid Eesti e-poodides.

Lisaks järelmaksule on olemas veel erinevaid osamaksetega tasumise võimalusi. Kindlasti tasub tähelepanu pöörata sellele, et osamaksetega tasumisel ei tohi kaasneda täiendavaid kulusid! Kui kasutad makseviisi „Osta kohe, maksa hiljem”, siis kauba saad kätte kohe, maksta saad näiteks kolmes võrdses osas alates järgmisest kuust.

Kokkuvõttes, e-poes ostlemine on turvaline ja lihtne! Tähelepanu tasub pöörata sellele, kust ostate ja kas kaupmees on kasutanud kõiki turvalise ostlemise tavasid (nt märgis „Turvaline ostukoht”).

Head ja turvalist ostlemist!

E-poodide makseviisid jagunevad järgmiselt:

1) kohene tasumine (pangalingid, makse algatamise teenus,
erinevad kaardid);

2) erinevad järelmaksud/osamaksud;

3) pangaülekandega tasumine.

Jaga
Kommentaarid