Kui alustasime märtsis seemnekartuli otsimisega oli Eesti taimekasvatuse instituut Jõgeval oma seemnekartuli juba maha müünud. Lõpuks lõime käed Seemi aiandus- mesinduskauplusega, kus lahke omanik Marvi Torn parimad sordid välja valida aitas. Tänu suurele vedamisele saime sealt 30 kg ’Jõgeva kollastki’, kuna seda sorti paljundatakse ainult Jõgeval, ei jätku seda kõigile tahtjatele ühelgi kevadel. “See on ikka lapsepõlve maitsega retrokartul, mis on tänaseni suurepärane — kes proovib, ei kahetse!” ütleb Torn.

Aiandus-mesinduskauplus Seemi perenaine Marvi Torn.

Keskvalmivaks valisime kaunilt punase koorega sordi ’Baltic rose’, mida eestipäraselt ka lihtsalt Balti roosiks kutsuma on hakatud. Tegemist olevat laialt levinud hea sordiga, mis sobib nii keedu-, salati-, kui ka praekartuliks. Keemisel ei lagune ja on heade maitseomadustega. Vähetähtis pole ka sordikirjelduses mainitud suur saagikus ja haiguskindlus.

Varajaseks saagiks valisime võrdlemisi vähetuntud kauni naisenimega sordi ’Lea’. Tegemist on väga varajase kartuliga, mille mugulad on sileda koorega, silmad väga madalad ja sisu tumekollane. On veel öeldud, et heade maitseomadustega kartul ei kee katki ja sort sobib universaalseks kasutamiseks. Hea haiguskindluse tõttu sobib see sort hästi ka mahepõllunduseks — see on meile just kui loodud, sest erilist taimekaitset me katsepõllul rakendada ei kavatse.

Seemi aianduspoest ostsime ka toreda punase kastekannu — seda läheb aiapidamise juures ju ikka tarvis!