Võrtsjärve ääres kahe nädala pärast algava ja kolm päeva kestva angerjafestivali keskus on Võrtsjärve külastuskeskuses ja selle ümber Jõesuu puhkealal, kus saab teoks enamik põnevaid ettevõtmisi.

Kalurile koju!

Festivali avapäev, 13. september on mõeldud koolinoortele ja tippkokkade juhendamisel tehakse koos angerjatoite ning lapsed saavad muidki tarkusi teada sellest Võrtsjärve kõige väärtuslikumast püügikalast.

Festivali teisel ja kolmandal päeval jagub tegevusi nii suurtele kui väikestele. Õpitubades Jõesuus, Kiviranna puhkemajas, Viinakingu talus ja Valma külamajas näitavad kokad või ka kalurid ise, kuidas angerjast maitsvaid roogi valmistada.

„Kindlasti on põnev kalurile koju minna, näiteks Viinakingu tallu ja oma silmaga näha, kuidas nad mida teevad,” rääkis Pihlak lisades, et osadesse õpitubadesse on vajalik eelregistreerimine, kuna kõigisse lihtsalt ei mahu palju huvilisi.

Teadmisjanustele on mõeldud maaülikooli kalateadlase Priit Bernotase jututoad angerjate käekäigust, sealhulgas ka nende varudest. Maalikunstnik Ave Nahkur tuleb tegema angerjamaali õpitubasid nii lastele kui suurtele.

„Laupäeva õhtul toimub külastuskeskuse alal öökalakino, mida teeme koos Kolga-Jaani Lions klubiga, kes pakuvad väikest tuluõhtusööki, lisaks kinole on esinemas veel ka kohalikud lõõtsamehed,” sõnas Pihlak.

Kinos näeb kolme filmi, millised, jäägu korraldajate sõnul üllatuseks kohapeal. Niipalju vaid öeldi ette, et üks neist pajatab Võrtsjärvest.

On iglusauna limonaadikohvik, hulk tänavakohvikuid. Kõige rahvarohkem on kindlasti kogu nädalavahetuse kestev angerjalaat, kus tegelikult saab osta teisigi Võrtsjärve kalu.

„Põnev ja uudne ja ma ei ole kuulnud, et Eestis varem sellist oleks toimunud, on paadilaat, kuhu saab tuua oma uued või vanad või ka ise tehtud või mis iganes paadid,” märkis Pihlak ja andis teada, et mõne päeva taguse info järgi on juba viieteistkümne paadi tulemisest juttu olnud.
Pühapäevase õhtu ja kogu festivali lõpetab Ulge puhkealal Jaan Tätte kontsert.

Maalehega festivalile

Pihlaku kinnitusel on huvi esmakordselt toimuva angerjafestivali vastu suur. Ka Maaleht pakub ainulaadset võimalust osa saada esimesest Võrtsjärve kuldkalale angerjale pühendatud festivalist.

Maalehe eriprogrammiga ühepäevane väljasõit Tallinnast pühapäeval 15. septembril kätkeb endas angerjatuba teadlasega, praktilist marineerimiskoolitust ning õhtust Jaan Tätte kontserti Ulge puhkealal. Piletite müük on alanud, täpsema info ja programmi leiab siit