Mullu sai Pärnu Maitsete Uulits kesksuvel samuti toimuda, taas mõneti tagasihoidlikumas vormis ja vähesemate osalejatega, kui varem ehk harjutud. Samas külastajaid oli ikkagi rohkesti, mis näitab, et üritus on tulnud Pärnusse, et jääda, ilmestada suvist linnaelu ja anda tooni kogu piirkonna suvistele tegemistele.

Selle aasta 30. juulil tuleb festival aga taas suvepealinna ilmestama ja pakkuma põnevaid maitseelamusi, mis pole kaugeltki igapäevased ega rutiinsed.

Pooled toitlustajad panid uksed kinni

Nii Haapsalus, Pärnus kui ka mitmes teises Eesti linnas tänavatoidufestivale korraldava Tiina Kõresoo sõnul tabas teda suur üllatus, et mitte öelda šokk, kui ta hakkas tänavuseks festivaliks võimalikke toitlustajaid läbi helistama ning sai aru, kui suure sõna otseses mõttes laastamistöö COVID söögikohtade, iseäranis tänavatoidu pakkumisele spetsialiseerunud ettevõtete seas ikkagi tegelikult korda saatis.

„Põhimõtteliselt pooli firmasid enam ei ole või tegelevad nad millegi muuga. Just see teine COVIDi-talv sai ilmselt paljudele saatuslikuks. Ma pean ka restorani ja tunnetan seetõttu hästi toidumaailmas toimuvat. Möödunud talv sai paljudele nii-öelda viimaseks piiriks ja nad siirdusid teistele erialadele,” räägib Tiina Kõresoo. „Aga mis on selle kõige juures positiivne – väga palju on juurde tulnud uusi tegijaid. Pisikesi pereettevõtteid, ka Lätist, Leedust ja Soomest on palju põnevaid tegijaid tulemas. Meil polegi varem nii palju toiduvalmistajaid väljastpoolt Eestit olnud. Esindatud on rohkesti rahvusköökide eksootikat, alates Venezuela, lõpetades Süüria köögiga – väga lai valik erinevate rahvaste maitseid on sel suvel Pärnusse tulemas.”

Nii tutvustavad innovaatilist tänavaloomingut auhinnatud restoranid, aga kohal on ka väikesed kodukohvikud oma maitseelamustega.

Kui midagi on varasema ajaga võrreldes vähemaks jäänud, siis on need ehk väga suured toiduautod, mille ülalpidamine on ikkagi suhteliselt kulukas ja vahele tulnud pikk koroonapaus võttis ilmselt tahtmise asjaga tegeleda. Aga Kõresoo on seda meelt, et sel aastal on ettevõtmise korraldamine ikkagi juba palju positiivsem ja lootusrikkam, sest põnevad toitlustajad muudkui registreerivad ennast osalema. Muide, seda saab teha veel kuni juunikuu lõpuni, kusjuures eriti oodatakse, et kohalikud toitlustajad tuleksid välja ehk siis maitsete uulitsale oma roogasid pakkuma.

Pärnu tänavatoidufestivali korraldajad, pildil vasakul Tiina Kõresoo.

COVID rikkus festivalide kõrgaja

Tiina Kõresoo hinnangul sõltus koroonakriisi üleelamine paljugi ettevõtte tarmukusest ja ideede genereerimise ja elluviimise oskusest. Nii siirdus nii mõnigi senine kohviku- või restoranipidaja piirangute ajal täielikult välitoitlustamise valdkonda – toitu pakuti väljas ja kaasamüügiks ning kojukandeks. Seda tehti ka talvel, mida varem ei olnud keegi suuremat praktiseerinud. Nõnda suudeti keeruline aeg, kui siseruumides kliente teenindada ei saanud, üle elada. Kuna Lätis ja Leedus olid piirangud karmimad ja kestsid pikemat aega kui Eestis, siis leidub selliseid ettevõtjaid eriti palju just meie lõunanaabrite juures.

„Ega see kerge aeg ei olnud. Kolm-neli aastat tagasi sai just festivalide hiilgeaeg alguse. Isegi korraldasin ühel aastal kokku neli tänavatoidufestivali – Tallinnas, Kohtla-Järvel, Haapsalus ja Pärnus. Ja siis tuli esimene COVIDi-aasta, mis oli toitlustamise mõttes täiesti surnud aasta,” iseloomustab Kõresaar viimaste aastate olukorda tänavatoidufestivalide vallas. „Tänu oma Kadriorus asuvale restoranile Salt püsisin hinges – tegime take away’d ja tassisime inimestele toitu koju. Aga oma hinges ma usun toidufestivalidesse ja toidutänavatesse ning nende menusse. Eestimaa suvi on niigi lühike ja tänu neile üritustele saame anda ennekõike väikestele tegijatele võimaluse ennast tutvustada vägagi suure publiku ees. Kellest paljud, tõele au andes, ju restoranidesse ei jõua või jõuavad harva.”

Toidulõhnaline päev täis maitseid ja muusikat

Festivalikorraldaja sõnul on tore, et toitlustus-teenindussektorisse lisandub hulgaliselt noori, näiteks koolides loodud idufirmade kaudu. See näitab, et valdkonna vastu huvi jagub ja nii mõndagi sellist on ka Pärnu festivalidele oma huvitavate projektidega oodata. Ja ega toidutänavale ei tule oma kokakunstiga siis ainult sellele keskendunud n-ö profid tänavatoiduvalmistajad, vaid seal on teretulnud ka väikeste kohvikute-restoranide pidajad, et anda edasi oma võib-olla täiesti unikaalseid, kusagil taluköögis väljamõeldud maitseid.

Päeva lõpetab suur tantsupidu Supeluse tänaval.

Esindatud on rohkesti eksootikat, alates Venezuela, lõpetades Süüria köögiga – väga lai valik erinevate rahvaste maitseid on sel suvel Pärnusse tulemas.

Tiina Kõresoo

„Sel aastal jätkame kindlasti ka lastealaga, mida eelmisel korral tegelikult juba ka katsetasime. See saab asuma Presidendi pargi juures ning sinna tahame koondada kõik magusapakkujad,” kirjeldab Tiina Kõresoo eeloleva festivali plaane. „Nende seas ei ole kindlasti ainult suhkruvatikeerutajad, jäätisemüüjad ja vahvliküpsetajad, vaid valik on läinud märksa rikkalikumaks – pakutakse erinevaid toredaid kooke ja mida kõike veel. Lisaks tulevad sinna ka igasugused lastele mõeldud atraktsioonid – batuudid, mängud jmt.”

„Esindatud on rohkesti eksootikat, alates Venezuela, lõpetades Süüria köögiga – väga lai valik erinevate rahvaste maitseid on sel suvel Pärnusse tulemas.”

Tiina Kõresoo

Ta räägib, et toidutänavad ja tänavatoidufestivalid on mujal maailmas väga populaarsed. Lõuna pool soosib seda muidugi rohkem ka sealne soojem kliima.

Tiina Kõresoo elab igatahes lootuses, et kunagi saab ka Pärnu Maitsete Uulits festivaliks, mis on Euroopa olulisemate tänavatoidufestivalide n-ö ametlikus nimekirjas.

Tänavu on Tiina Kõresoo juba ühe tänavatoidufestivali korraldanud – maikuus Tallinnas Lasnamäel, mis küllaltki külmale tuulele vaatamata tõi kokku suure hulga müüjaid ja rahvast.