Võru valla ligi tuhandel kilomeetril maksab üks lume lükkamise ring 30 000 eurot. Suurte lumetormide ajal vald rahalistel kaalutlustel lund ei lükka. „Lumetormi ajal tegeleme hädaolukordadega, et toimiksid elutähtsad teenused, näiteks et kiirabi jõuaks abivajajateni. Lund hakatakse lükkama pärast tuisu ja tormi lõppu,“ ütleb Pettai.

Lumekatte paksus on Eestis kolmapäevase seisuga kõrgeim Saaremaal, kus keskkonnaagentuuri andmeil on lumekate 44 sentimeetrit. Samuti paistavad Eesti lumiste paikadena silma Kagu- ja Lääne-Eesti. Saaremaa vald on märkinud, et lume lükkamiseks tuleb neil leida raha reservfondist.

Võru valla ligi tuhandel kilomeetril maksab üks lume lükkamise ring 30 000 eurot.

Üks Eesti lumiseimaid omavalitsusi on Pärnu linn, kus on linnavalitsuse meedianõuniku Teet Roosaare kinnitusel lume lükkamise kulud kuni kaks-kolm korda suuremad kui möödunud aastal ning jäävad poole miljoni euro kanti.

Suurim sadu oli Roosaare sõnutsi Pärnus möödunud nädalal ööl vastu reedet, kui sadas maha ligi 20sentimeetrine lumekiht. Esmaspäevane torm Birgit Pärnus suurt pahandust ei korraldanud, suurem torm läks Pärnust mööda. 2022. aastal oli Pärnu teede ja tänavate hoolduskulu eelarve 2,42 miljonit eurot.

Detsembrikuu alguseks oli selleks alles jäänud 580 000 eurot.