Viskla, mis asub Kose vallas Harjumaal on väike hajaküla, kus enamus talusid on üle 100 aasta vanad.

Viskla küla on esmakordselt mainitud 1379. aastal. Külas oli aktiivne seltsielu 50-ndatel aastatel, mil toimusid ühised talgud ning käidi üksteisel abiks suurematel talutöödel. Seltsielu hääbus 60-ndate keskel. 90-ndate lõpus elasid külas peamiselt eakad, noored olid külast lahkunud.

2000-ndatel aastatel hakkas küla noorenema, tuldi tagasi juurte juurde ning asustati tühjana seisnud talud. Külaelu edendamisega alustasime 2004. aastal ja 2005. aastal loodi MTÜ Viskla Külaarendamise Selts. 2020. aastal on külaseltsil 46 liiget.

Külakeskuse ehitamine

2009. aastal hakkasime ehitame Viskla külakeskust PRIA toetusel. Omaosaluse kokkusaamiseks korraldasime laatasid ja tegime kohvikuid.

Meisse usuti. 13. juuli 2013 avasime külakeskuse. Külakeskusel ei ole ühtegi palgalist töötajat, kõik toimib külaelanike vabatahtlikule tööle.

Üheskoos võtame vastu uut aastat. Siis võetakse kokku eelmise aasta tegemised ja tunnustatakse vabatahtlikke ning kingitakse külas sündinud beebidele puust lusikad.

Vabariigi aastapäeval on pidulik külavanema vastuvõtt.

Tähistame kalendris toodud tähtpäevi: vastlapäev, naistepäev, volbripäev, heakorratalgud, jaanipäev, emadepäev, hingedepäev, isadepäev, kadripäev. Iga kuu kolmandal pühapäeval on pannkoogilõuna.

Viskla märgutuli 2020 koos 2meetrise perede vahega

2015. aastal saime suure üllatuse osaliseks, kui meid tunnustati Harjumaa Aasta küla tiitliga.

Kuulus kiikla

14. juuli 2018 avasime EV 100. sünnipäevakingiks Viskla kiikla, kus saab korraga 100 inimest kiikuda. Enamus kiikesid on Viskla küla meeste endi kätetöö.

Kiikla rajamine on suur väljakutse olnud ja tõi tunnustuse Harjumaa Aasta tegu 2018, samuti olime sellel aastal ka Harjumaa võimeka kodanikuühenduse nominendid.

2020. aastat tunnustati Visklat teistkordselt Harjumaa Aasta tiitliga ning nüüd osaleme koos teiste tublide küladega Aasta küla konkursil.

Kena koostöö

Meie külal on hea koostöö EELK Kose Püha Nikolause kogudusega ning naaberküladega.
Viskla tegemistesse panustavad külas kõik, lastest eakateni.

Selleks, et kohalik elu oleks külas lahedam, oleme loonud omale traditsioonid, osalenud valla poolt korraldatud üritustel ning teostanud hullud mõtted.

Teeme seda eelkõige selleks, et meil endal ja meie lastel tore oleks. Tulevikku vaadates unistame, et põlvkondade järjepidevus külas jätkuks ja meie lapsed viiksid külaelu ja traditsioone edasi.

Imelised inimesed

Ükski küla ei ela ilma seal olevate inimesteta, kes tahavad koos midagi oma küla jaoks ära teha ja oma kogukonnas ennast hästi tunda.

Täna enam ei ole Viskla tundmatu küla Kose vallas, vaid meid tuntakse suuresti tänu kiiklale ka väljaspool Kose valda.

Kes meile külla ei satu võib meid leida ka Youtube kanalist.

Viskla Jüriöö märgutuli 2020

* Meenutuseks Jüriöö Märgutulede kohta

Maarahva püha, jüripäeva tähistamiseks alustas Paide ajakeskus Wittenstein koostööd Maalehega kogudes külade lugusid ja kutsudes jüriöö hakul süütama ka oma märgutuld, mis kuulutaks „Eestimaa küla elab!”

Foto ja lühike kirjatükk oma külast tuleks saata meilile jyrioo@wittenstein.ee . Lood ilmuvad nii Jüriöö Märgutulede kui ka Maalehe kodulehtedel.