22.12.2016, 00:01
Hea Eesti kartul on asendamatu
Kuigi statistika andmetel on kartuli tarbimine Eestis vähenenud, ei kujuta vist keegi jõululauda ilma kartulita ette. Kuum keedetud kartul käib kokku nii süldi kui verivorstiga, ning külmlaud kartulisalatita ei ole päris õige asi.
FOTO:
Head Eestis aretatud ja toodetud kartulit polegi nii lihtne leida. Sageli on poekettides müügil olevad kartulid sordinimeta. Isegi siis, kui suudate tuvastada, kas tegu on Eestis või mujal kasvatatud kartuliga, ei ole piisavalt infot, milleks see kartul sobib, kas pudruks või hoopis salatiks. Näiteks kartul sordinimega ‘Laura’ on Saksamaal aretatud ja putru sellest teha ei maksa, sest tambitud mass muutub kleepuvaks. Eestis aretatakse endiselt uusi kartulisorte. Näiteks keskvalmiv kartulisort ‘Tiina’ registreeriti alles tänavu novembris. ‘Tiina’ on hea haiguskindlusega salatikartul, kuid müügil seda veel ei ole ja seemnekartulinagi jõuab turule vast paari aasta pärast. Vaatamata sellele, et suurtes kaubanduskettides on Eestis aretatud ja kasvatatud kartul pigem haruldane, püüab Eesti Taimekasvatuse Instituut tutvustada meil aretatud sorte ja selle köögivilja kasutustüüpide märgistust.