Sealsamas kõrval avati uus kaheksanurkne sadamahoone, mille katusel on linnuvaatlusplatvorm. Valmis on saanud ka väike sadam ise koos kanaliga, mis viib läbi pealekasvava roostiku otse merele.

Rahvast oli Kiidevale kogunenud tõeliselt palju, avatud olid ka käsitöökambri, loodustoa ja seltsimaja uksed. Kõik needki rajatised on külla tekkinud pärast seda, kui 2000. aastal otsustati asutada oma külaselts, et ise oma elu paremaks ja huvitavamaks muuta.

Uuel laululaval tantsiti ja lauldi. Muinastuli süüdati eile õhtul pool kümme, nagu paljudes teistes paikades üle Eesti.

Täna hommikul andis muinastulede korraldustoimkond Interneti teel märku, et seni on toimkonnale teatatud 410 lõkke süütamisest, kuid teateid tuleb tagantjärele järjest juurde. Ka Kiideva lõke ei olnud mereportaali muinastulede kaardil veel kirjas.

Kiideva külaseltsi juht Tiiu Tomingas ütles, et Kiideval hakati augusti viimase laupäeva õhtul mereäärset muinastuld süütama juba 2000. aastal, kui mujal Eestis see komme veel nii populaarne ei olnud.

Komme ise sai alguse 1992. aastal Soomes. Sellega matkitakse vana, juba viikingiaegset tava anda merel sõitjatele rannal olevate iidetuledega teateid edasi. Nüüd on nimetatud tulesid ka mälestustuledeks, mida süüdates mõeldakse vanadele aegadele ning kõigile merel olijaile. Ühtlasi on lisatud rõhutus, et me kõigi ühist Läänemerd tuleb hoida. Tuled süüdatakse augusti viimase laupäeva ööks kõikjal randades ümber Läänemere.

Korraldajad, kelle info leiab internetist aadressilt mereblog.ee, soovitasid enne tulede süütamise õhtut, et süüdatagu neid nii tihedasti, et iga lõkke juurest oleks näha veel vähemalt kaks lõket. Kiideva rahvas, kes teisi Matsalu lahe ääres olevaid lõkkeid käis vaatamas uuest linnuvaatlustornist, nägi neid igatahes rohkem kui kaks.