Laagrist Vanamõisa suunduvalt teelt vasakul, üsna raudtee äärse metsatuka ääres, pakub vanast laudast ümbersünni teinud saunakompleks külastajaile kahte sorti leilimõnu - üks pool hoonest uhkeldab Vene kerisega, teine Soome tüüpi ahjuga. Saunaesistel terrassidel saab nautida kuumaveetünni mõnusid ja karastada end ka jääkülma veega tõrres. Saunaliste kasutuses on lõkkeplats, grillimiskohad ja külakiik. Katusealune peidab endas lisaks lakoonilisi majutuskohti.

„Sauna ja pidutsemiskoha rent on meil siin põhitegevuseks. Sellist kodumajutuse tüüpi öömaja saame ka pakkuda, kas siis saunatajatele või ka täiesti eraldi teenusena," tutvustab Laineste valduseid. Oma tagahoovi sellise äri püstipaneku mõttele tuli mees pea viis aastat tagasi, kui selgus, et mitmed katsed samuti Saue vallas tegutseva Saunamaailma ruumide rentimiseks liiva jooksid. Nädalavahetustel seal napilt vaba aega ei leidunud. „Tundus, et see võiks olla selline jumekas äri, endal oli kodumaja kõrval vana laudahoone tühjana seismas, miks mitte proovida," meenutab peremees.

Paar aastat ja paar miljonit hiljem on pisike kompleks valmis ja teenib Laineste sõnul üsna rahuldavat tulugi. Rikkaks ei saavat, aga pereärina pakub äraelamisvõimaluse siiski. Ise positsioneerib Laineste erinevalt naabruses olevast Saunamaailmast oma ruume pisut soodsamat hinda eelistavale sihtgrupile. Peamiselt ongi klientideks noored, sekka on ka firmade üritusi, sünnipäevi ja isegi üks korralik vene pulm on kompleksis maha peetud. Laineste möönab, et selline pidutsemiskoht kodumaja akende all toob mõnikord ka magamata öid ja sekeldusi liignapsuste külastajatega, aga eks igal äril ole oma pahupool.

Saunaäri kõrghooaeg olevat sügisperiood kuni aastavahetuseni, siis on ka Saunapunktis pea kõik nädalavahetused broneeritud. Suvi seevastu on toonud hoopis teist tüüpi kliente. Nimelt on peremees oma teenuse maha hõiganud paaris turismikataloogis ja seeläbi sattus möödunud suvel Saunapunkti väisama ka hulk välismaalasi - telkijaid ja karavanituriste.

Mitte ainult leil ja pidu

Lainestel on kava täiendada teenust ka mitmete värske õhu aktiviteetidega. Juba praegu on osa kundesid rõõmuga ära kasutanud juuresolevaid maid mängimaks geopeitust või paintballi. Tellida saab vibulaskmise võimalust seltskondadele, mõtteis on talviseks perioodiks tõukekelkude soetamine, ka teeb Laineste koostööd Keila jõel kanuusõitu pakkuva firmaga. „Minu meelest oleks väga lahe, kui kogukonnas oleks veel selliseid väikseid tegijaid, et siis ühiselt pakkuda teenuseid laiemalt. Näiteks siin läheduses oleva hobusetalliga oleme teinud koostööd, et peale ratsutamist tullakse siia sauna ja vastupidi, mina saan pakkuda saunahuvilistele lisaväärtusena hobusõiduvõimalust," näeb Laineste suurt potentsiaali kodumajapidamiste kõrvale loodud väikeettevõtlusvormis. Nii näiteks küsivad Saunapunkti kliendid tihti ka toitlustamisvõimalust, mida Laineste ise ei paku. Kui lähedal oleks mõistlik cateringi pakkuja võtta, oleks vastastikku kasulik koostöö kohe võimalik.

Tuge lisab suusarada

Oma kodumaja kõrvale on mees aga rajanud ka pisikest mõõtu suusakeskuse. Kuigi keskus kõlab ehk pisut suureliselt, aga sellegipoolest on MTÜ Vanamõisa Suusaklubi, kuhu Laineste vana suusahundina kuulub, kirjutanud PRIAle portsu projekte ja tänu eraldatud rahale on Saunapunkti kõrval juba kaks talve sisse sõidetud korralikud rajad. Tänavuse aasta projekt on üles upitada ka veel rajaäärne valgustus. „Eks see rohkem selline heategevuslik töö ole olnud. Ühelt poolt saame siin ise klubiga sõita, kuid tegelikult on see suunatud siiski avalikuks kasutuseks, see on ju eurotoetuste mõtegi," ütleb Laineste. Samas möönab peremees, et kindlasti annab suusakeskus toekat lisaväärtust ka saunatajatele, saavad ju seltskonnad soovi korral enne leilivõtmist rajal naha märjaks ajada.

Kui eelmisel aastal juhtunud rajale vaid üksikud sauevallakad, siis oleks Lainestel tegelikult heameel, kui naabruskonna rahvas koha üles leiaks ja omaks võtaks. „Kui vaadata seda, milline möll käib talvel Nõmmel asuva Trummi suusakeskuse juures, ligi 5000 inimest käib päevas läbi, siis peaks seda suusatajat rahvast olema kõvasti. Loodan tõesti, et vähemalt valla talispordihuvilised siia tee üles leiaksid," kutsub mees kohalikku rahvast rajale. „Näiteks saaksid koolid siin oma suusatunde teha või lasteaiad oma väliüritusi korraldada," on Lainestel ideid küllaga.

Luba küsima ega tasu maksma selle eest ei pea - kõik võimalused on volilt käes. Talisportlaste rõõmuks maha sadanud lumme lubab suusakeskuse haldaja selleks nädalavahetuseks rajad sisse lükata.
________________________________________

Ettevõte: AL Puhkus OÜ, brändinimi Saunapunkt

Asukoht: Nõuma talu, Vanamõisa küla, www.saunapunkt.ee

Teenused: sauna- ja peoruumide rent, majutus

Mahutavus:
peoruumid 22 ja 30 inimesele, võimalus ka ruumid ühendada ühiseks ürituseks, majutuskohti 25