Kaheksa noorkergejõustiklast osales treenerite Kaire ja Margus Nurja juhendamisel võistlusel SAYO Games 2013 Rootsis, kus noored saavutasid häid tulemusi: Kaili Nurk jooksis 600 m jooksus uue Sayo mängude rekordi ja oli kõrgushüppes teine, Kärt Õunapuu krooniti kaugushüppe võitjaks, Siim-Sander Pärn võitis nii kuulitõuke kui kettaheite ja oli teine kõrgushüppes, Egert Eist hüppas uue isikliku rekordi, saavutades kaugushüppes II koha, Ann Kärner esines edukalt kettaheites ja oli võistlustel neljas.

Kaire Nurja ideest alguse saanud Eesti saarte mängud, mille korralduskomiteesse kuuluvad Orissaarest Andla Rüütel, Milvi Viss ja Kaire Nurja, toimusid tänavu teist korda Hiiumaal, kokku osales seitse saart 230 sportlasega, orissaarlasi oli nii Saaremaa, Muhu kui ka Kõinastu saare võistkonnas. Võistlused on andnud saarte elanikele uue väljundi võistelda teiste Eesti saarte elanikega ning saada teavet merega piirnevate Eesti ääreala elanike spordi- ja liikumisharrastusest. Tulevikus on hea energiaga üritust plaanis veel enam suurendada ja leida saarte elanikele enim väljundeid ühiseks kooskäimiseks.

Hoiame au sees traditsioone

Igasuviseks traditsiooniks on saanud Orissaare valla esinduse osalemine Eestimaa Valdade Suvemängudel, kus osalevad kõik vallad, kellele on tähtis eluterve mõtlemine ja terve eluviis Tänavu Karksi-Nuias toimunud suvemängudel osales Orissaare vallast ligi kolmkümmend sportlast, kes andsid endast parima kergejõustikus, petankis ja mälumängus. Kergejõustikus saavutati valdade arvestuses II koht, mis on erakordselt suur tunnustus väikesele Orissaare vallale, mille eest saame tänada tublisid spordiinimesi, kes leidsid tahet ja jõudu panustada oma vaba aega ning võistelda Orissaare valla eest. Samuti tuleb teha sügav kummardus Orissaare spordihingedele Milvi Vissile ja Ly Lingile, kelle endistest ja praegustest õpilastest valla võistkond peaasjalikult koosneski. Täname Orissaare Vallavalitsust, kes leidis võimaluse 2013. aastal toetada Orissaare valla esindamist Eestimaa Valdade Suvemängudel.

Üle 30 aasta tagasi alguse saanud Väikese Väina Mängud toimusid tänavu Laimjalas, kus Orissaare tublid sportlased ja taidlejad võtsid mõõtu Laimjala, Pöide ja Muhu vallaga.

Samal ajal kui täiskasvanud ja harrastussportlased Laimjalas Väikese Väina Mängudel võistlesid osalesid Orissaare noored kergejõustiklased Rakveres TV 10 olümpiastarti finaalvõistlustel. Väikeste koolide arvestuses saavutati võistkondlik teine koht. Individuaalselt saavutas Siim-Sander Pärn nooremate poiste arvestuses I koha, Kaili Nurk auhinnalise kuuenda koha. Tänaseks on Orissaare gümnaasium jätkuvalt hoidmas kõrget tiitlit - "Läbi aegade edukaim kool TV 10 olümpiastarti võistlussarjas".

Orissaare Spordi abiga Raimo Tamme juhtimisel, peeti juba teist korda Saaremaa lahtised meistrivõistlused lamades surumises, kus osales mitmeid Euroopa ja maailma meistreid.

Jaanipäeval said Orissaare harrastus- ja tegevsportlased, eakad ja väikesed osa Orissaare seeriavõistluse jaanietapist.

Eesti triatloniliiduga üha tihedamat koostööhoogu leidev Orissaare VII Triatlon purustas rohkearvulise osavõtjaskonnaga raja rekordi - 65 osalejat.

Illiku päevade raames heas koostöös Orissaare kultuurimaja ja muusikakooliga peetud XX Väikese Väina Avaveeujumisel oli osavõtjate arv samuti rekordiline - 138 ujujat.

Teist aastat Orissaare Tugikeskuse naiste eestvedamisel peeti Orissaare Eakate Suvepäev. Hommik möödus sportlikult, rõõmsameelsed prouad-härrad proovisid kätt petankis ja võistlesid Orissaare valla eakate meistritiitlile saapaviskes. Kiitus Maaja Vabritile, kelle rõõmsameelsus, energia ning hea tahe on paljudele eeskujuks.

Tugev ja professionaalne töö sporditurismi valdkonnas

Tänu Kaire Nurja suurele tööle on Orissaarest saamas Eestis tuntud spordilaagripaik. Tänavu suvel oli meil hea meel võõrustada erinevaid treeninggruppe: Eesti Universiaadi koondis, Viimsi Korvpallikool, Tallinna Kalevi noorte võrkpall, Vika Pilates, Eesti Kulturismi- ja Fitnessiliidu suvelaager FitCamp 2013, Tallinna Reaalkooli korvpallurid, Pärnu võrkpalliklubi pallureid, TTÜ võrkpalli meeskond. Laagrite korraldajad kiidavad Orissaare mõnusat rahulikku treenimist soosivat keskkonda, häid tingimusi ja sõbralikke inimesi. Eriti on välja toodud meie valla perearsti entusiasmi aidata ja toetada Orissaare sporti pea kõikides tegemistes. Elo Lemberil jagub energiat võistlustel osalemiseks ja ürituste toetamiseks. Suur tänu Sulle Elo!

Illiku laiule valmis suve alguses Träx Rehvikeskuse rannavolle võrkpalliväljak, mille kasutus kujunes etteoodatust suuremaks. Platsi ehitas Träx Rehviksekus ja postid, piirid ning võrgud saadi Margus Nurja eestvedamisel üleeestilise projekti „Võrguplatsid korda" raames. Väljakud Illikul on kuni septembrikuu lõpuni üleval, nautige ilusat ilma värskes õhus.

Saabuval sügisel ootavad Orissaare spordisõpru ees mitmed toredad sündmused. 5. oktoobril alustavad Orissaare Rocki korvpallurid oma hooaega Eesti MV II liigas, kodumängus on vastaseks Paide Viking Windose meeskond. 6. oktoobril on kõik tervisespordi ja liikumishuvilised oodatud Orissaare Sügisjooksule, mis peetakse järjekordselt ülemaailmsete käimispäevade raames.

Tänu MTÜ Orissaare Sport juhatuse liikme Kaire Nurja ja Eesti Kergejõustiku liidu väga heale koostööle on orissaarlastel ka tänavu au oktoobrikuu lõpus võõrustada Eesti Heitekoondise sügislaagrit, mille raames toimub ka rahvusvaheline heiteseminar. Oodata on ligi sadat sportlast eesotsas Gerd Kanteri ja Erki Noolega.

Möödunud hooaja Eesti-Läti ühisliiga (Schenker-liiga) võitja TTÜ meeskond võõrustab taaskord Orissaares, oma teises kodusaalis, oktoobri viimasel nädalavahetusel Läti võistkonda.

Lõpetuseks veidi statistikat. Tänavu suvel Orissaares toimunud erinevatel võistlustel osales kokku ligi viissada sportlast ja harrastajat, lisaks pealtvaatajad. Laagrilisi on tänavu Orissaares käinud kakssada viisteist, kes ühtekokku ööbisid siin 992 ööd. Turismi spordi- ja huvialategevustega sidumine on ainus viis turismimajanduse numbrite kasvuks, mis aitab positiivselt kaasa ka teiste valdkondade ja elukeskkonna atraktiivsemaks muutmiseks. Saarte Turismiarenduskeskuse hinnangul on Orissaare valla viimaste aastate turisminumbrite kasvu taga tugev ja professionaalne töö sporditurismi valdkonnas. Heade tulemusteni spordivaldkonna arengu kasvus viis Orissaare spordihoone endise juhi Kaire Nurja kolme aastane ennastsalgav tegevus Orissaare valla ühtsesse spordisüsteemi viimisel ja selle käivitamisel.

Kaire jätkab panustamist oma koduvalla arengusse MTÜ-s Orissare Sport juhatuse liikmena.

MTÜ Orissaare Spordi juhatuse esimehe kohustusi täidab Raimo Tamm ja Spordikooli juhib alates septembrikuust Tiit Usepenski, kelle spordijuhialased kogemused ja hea suhtlemisoskus aitavad kooli positiivsele arengule kaasa.