IRLi esile tõstetud peamine probleem – vargus ja korruptsioon pealinnas – läks tema sõnul inimestele korda ning IRLile antud hääled näitasid, et inimesed soovisid muudatust just selles osas.

"Jah, meil ei õnnestunud lõpetada keskerakondlikku ainuvalitsemist pealinnas, aga kui vaadata tulemusi Tallinnas ja üle kogu Eesti, on selge, et IRL oli nende valimiste võitja," resümeeris Kiisler.

Kolm päeva pärast valimisi, üritavad kõik Kiisleri sõnul leida õigustusi ja vabandusi, miks nad valimistel edukaks ei osutunud. "Kordamööda ja korraga sotsiaaldemokraatliku poliitiku ja apoliitilise sotsiaalteadlasena esinev Marju Lauristin on süüdistanud IRLi, et Eesti asja ajamine tekitas venekeelses elanikkonnas mobiliseeriva ohutunde, mis tõi nad valimiskastide juurde," ütles Kiisler. "Olgugi, et valimisaktiivsus langes ja oli keskmisest väiksem mitte Nõmmel ja Pirital vaid hoopis suurema venekeelse valijaskonnaga Lasnamäel ja Põhja-Tallinnas."

Äsjane sotsiaaldemokraatlik rahvastikuminister Urve Palo aga leidis, et IRL ja Reformierakond on süüdi selles, et sotsid said Narvas 36 protsenti häältest, aga Lasnamäel Sven Mikseri juhtimisel kõigest alla viie protsendi. Ja end vabakonna kaitsva loori taha peitvad poliitilised jõud süüdistavad kõiki teisi peale enda selles, et nad isegi valimiskünnist ei suutnud ületada, kirjutas Kiisler.

Pealinna tulemus on sini-roheline

Kiisler soovitab vaadata veelkord valimistulemustele otsa. Delfis ilmus selle kohta hea kaart, kus oli ära näidatud, millistes jaoskondades millised erakonnad enamuse saavutasid.

"Meie seisukohast oli tulemus ühelt poolt muidugi hea – kui üks punaseks värvunud jaoskond välja arvata, oli tulemuse pealinnas ühtlaselt sini-roheline," märkis Kiisler. "Aga teisalt annab see selge sõnumi ka selle kohta, et Savisaar ei saanud ülekaalu volikogus tänu venekeelsetele valimislaulukestele."

Kiisler tõi välja, et Keskerakond võttis ka veerandi Pirital antud häältest, mis on ju traditsiooniliselt eestlaste enamusega asustatud piirkond. Ka Nõmmel pidas 4400 inimest just keskerakondlikku linnajuhtimist kõige õigemaks ja paremaks. 

See näitab tema sõnul selgelt, et põhiküsimus, kuigi seda täna proovitakse nii näidata, ei olnud rahvuste vastandamine, vaid see, kas korruptiivne ja maksumaksja raha eest ühe erakonna valimispropagandat tegev linnajuhtimine saab jätkuda.

"Mitte eestlased vs venelased, vaid korruptandid vs ausa linnajuhtimise pooldajad," ütles Kiisler. "Küsimus ei ole rahvuses, vaid varguse tolereerimises."

Kiisler leiab, et kõigepealt on „süüdi“ ikkagi Keskerakond, kes lisaks otsesele korruptsioonile Tallinnas on maksumaksjate raha eest tootnud linnameedias keskpropagandat, pooltõdesid ja suisa valet mahtudes, millega võistlemine käib teistele erakondadele üle jõu.

"Kes tahab näha Keskerakonna tegelikku kampaaniat võib Youtubes vaadata leheveergudel nii malbe Yana Toomi räiget pöördumist venekeelsete valijate poole, kus neid hirmutatakse uue pronksiöö ja pronkssõduri-koalitsiooniga," viitas Kiisler Toomi propagandale.

IRLi süüks pannakse sisulise debati varjutamist

Kiisleri sõnul tõi IRLi otsus öelda tõde välja reljeefselt ja ilustamata ja juhtida tähelepanu Tallinna peamisele probleemide allikale – korruptsioonile – kaasa süüdistused, et tegeleme poriloopimise ja tsirkusega, mis varjutab sisulise debati. Seda hoolimata sellest, et IRL võitis näiteks Postimehe päevade pikkuse ja sisuka online-väitluse.

Kiisleri sõnul suurem osa nende ühistest valijatest siiski arvas, et valetamine ja varastamine on Tallinnas kõige olulisemaks probleemiks ja toetas IRLi.

Venekeeles inforuumis raskem sõnumit edastad

Kiilseri sõnul ei võideta tukkudes ja uhkeid pressiteateid tehes 21. sajandil valimiskampaaniat. Ta möönis, et venekeelses inforuumis on oma sõnumi kohaleviimine muidugi määratult raskem, sest selline asi nagu sõltumatu venekeelne meedia on Eestis vaeslapse osas.

Ta lubas, et IRL jätkab kindlasti oma aktsioonidega ja loodab, et ei satu taas omade “sõbraliku tule“ alla. "See ei ole poriloopimine ja tsirkus, kui tõsistest asjadest räägitakse ebatavalisel viisil," leidis Kiisler. "Siidkinnastes totaalsete propagandamasinatega ei võidelda. Ja tõde ja vale jäävad iseendaks sõltumata levitamise viisist."

Kiisleri sõnul pole kahtlust, et kui midagi ei muutu, siis maksavad Tallinna maksumaksjad otse või kaudselt kinni ka Keskerakonna Europarlamendi ja Riigikogu kampaania. "See peab olema demokraatlikus õigusriigis lubamatu," lausus Kiisler.

IRL loodab Kiiseleri sõnul saada juba lähiajal riigikohtult hinnangu "Tallinn aitab" kampaaniale. "Kui vaja mõtleme läbi seaduste parandamise, mis kriminaliseerivad linnaeelarvest erakonna valimiskampaania tegemise. Kui meie pingutusi kroonib edu, muutub tasapisi kõik," lubas Kiisler.

Pikas vaates on Kiisleri sõnul lahenduseks venekeelsetele lastele antava koolihariduse kvaliteedi parandamine ja eesti keele õpetamine heal tasemel mitte alates gümnaasiumist vaid juba päris maast madalast peale.

Heal tasemel koolihariduse andmine kõigile lastele on ja jääb tema sõnul IRLI üheks peamiseks eesmärgiks kõikjal Eestis. "Miks on Keskerakond selle kava vastu suunanud kõik oma relvad, pole ka raske arvata – see lihtsalt võtaks neilt valijad," selgitas Kiisler. "Aga kahjuks võtab see paljudelt vene noortelt ka lootuse paremale tulevikule, mis ongi Keskerakonna kõige räigem sigadus."