Suuri muudatusi pole

Saabuva 2009. aasta toetatavate tegevuste nimistu erilisi muudatusi ette ei näe, küll aga võib pisut muutuda mõne tegevuse sisuline pool. Näiteks metsamajandamiskava koostamise toetus. Uuest aastast pole kava koostamine kui selline enam kohustuslik. Selle toetuseliigi alt hakatakse toetama metsa inventeerimiseks tehtud kulusid, kuid kui metsaomanik oma huvides ikkagi endale ka majandamiskava tellib, saab jätkuvalt toetust ka selle koostamiseks.

Raiesmiku uuendamise toetuse puhul (järgmisel aastal uue nimega: "Metsa uuendamise toetus") väga suuri muudatusi ei kaasne, küll aga võib muutuda mõni selle alt toetatav tegevus.

Järgmisel aastal kavandame jätkata ka vääriselupaiga kaitselepingute sõlmimist, millega kompenseeritakse erametsaomanikule metsa majandamisel saamata jäänud tulu. Samuti on kavas toetada pärandkultuuriobjektide taastamist ja hooldamist.

Nõustajaid tuleb juurde

Metsaomanikul on ka järgmisel aastal võimalik atesteeritud metsakonsulendilt metsaasjades tasuta nõu saada. Praegu on atestaat 37 konsulendil, kes metsaomanikele riigi toel väärtuslikku metsanõu annavad.

Metsakonsulendi ülesanne on anda nõu metsanduse üldistes või spetsialiseeritud küsimustes ning maaelu arenguga seotud valdkonnas.

Juba lähiajal näeme vajadust konsulentide arvu ja nõustamise mahtu suurendada. Seejuures peame väga tähtsaks kogu Eestit katva konsulentide võrgustiku olemasolu. Atesteeritud metsakonsulentide arvu tõusu loodame juba selle aasta lõpuks.

Tingimused lihtsamaks

Ka ülejäänud, juba eelmisest aastast tuttavad toetuseliigid saavad olema kaetud, kuid millisel kujul ning määral, sõltub uuest metsaseadusest ja keskkonnaministri toetuste määrusest.

Erametsakeskusel on plaanis 2009. aastal alustada teatud toetuseliikide puhul taotluste vastuvõttu juba aasta algusest. Toetuste tingimusi reguleeriv määrus on aga veel keskkonnaministeeriumis väljatöötamisel. Kuigi toetatavate tegevuste liikide osas olulisi muudatusi ette pole näha, võivad täpsemad tingimused muutuda. Ka näeb uue metsaseaduse eelnõu ette taotluste hindamise korra ning hindamiskriteeriumide kehtestamise.

Eesmärk on erametsaomanikele antavate toetuste tingimused ning kord muuta selgemaks ja lihtsamaks. Tähtis on, et toetuse saamise võimalused ning tingimused erametsaomanike jaoks paraneksid.

Toetuste kinnitatud liikide ja tähtpäevadega saate lähemalt tutvuda erametsanduse portaalis (www.eramets.ee/toetused).

Helje Tammsalu, Erametsakeskuse siseriiklike toetuste üksuse projektispetsialist