Loomestipendium määratakse kujutava kunsti, rakenduskunsti, lavakujunduse, audiovisuaalse kunsti, lavakunsti, kirjanduse, muusika või arhitektuuri alal Viljandis elavatele või tegutsevatele autoritele ja esitajatele, väärtustamaks ja toetamaks nende tegevust Viljandi kultuurielus.

Õpilas- ja üliõpilasstipendiumi on õigus taotleda õppijatel, kelle elukoht on rahvastikuregistri järgi Viljandi linn ning kes on edukalt esinenud kas rahvusvahelisel aineolümpiaadil, uurimistöö konkursil või vabariiklikul olümpiaadil aines, milles rahvusvahelisi olümpiaade ei korraldata. Samuti saavad stipendiumi taotleda õppurid, kes on rahvusvahelisel tasemel edukad uurimis- ja/või teadustöös või kelle uurimis- ja/või teadustöö on Viljandi linnale olulise tähendusega. Stipendiumi võivad taotleda ka välisriikides enam kui kuus kuud õppivad üldhariduskoolide õpilased.

Stipendiumi taotlemiseks tuleb esitada avaldus koos põhjendusega (oodatav tulemus seoses Viljandiga jms), elulookirjeldus, õppeasutuse soovitus, välisriigis õppimise korral õpilasvahetust vahendava organisatsiooni kinnitatud lepingu koopia või välisriigi õppeasutuse kinnitus.

Statuudid ja taotlemise ankeedid leiab Viljandi linna koduleheküljelt.

Taotlusankeetide täitmisel palume olla hoolikad, sest puudulikult vormistatud taotlusi ei arutata. Loome- ja spordistipendiumi puhul ei arutata taotlusi, mille esitaja on varem stipendiumi saanud, kuid jätnud esitamata selle kasutamise aruande.