Siinkohal tuleb märkida, et alates üheteistkümnendast lapsest muutuvad lastehoiule esitatavad tuleohutusnõuded kordi rangemaks ja ei erine pea millegi poolest nõuetest, mis kehtivad lasteaiale, kus käib kas või 300 last. Samas leiavad Kalli-Kalli Lastehoidu pidavad Pirko ja Arthur Raichmann, et finantseering ja tööd on ühekordsed ning lastehoid peabki olema turvaline saareke, kus kõik riskid on maandatud ning kus lapsed saavad vanemate tööloleku ajal rahulikult mängida, õppida ja areneda, süüa ja magada.

Tegutsetud on vähem kui aasta

Vana-Keila maanteel umbtänava lõpus metsa ääres asuv eramaja jäi Pirkole ja Arthurile silma kui lastehoiu tarbeks sobiv - vaikne piirkond, rohelus ja kõlblik ruumilahendus. Ja nii alustaski hubane ja kodune, lapsesõbraliku siseviimistluse ja -kujunduse ning mudilastele põnevat ja arendavat tegevust pakkuva sisustusega lastehoid 2011. aasta detsembris. Arthur sõnab, et lastehoiu avamine ja vajalike kooskõlastuste saamine ei ole olemuslikult keeruline, kuid menetlustoimingud võtavad omajagu aega - neil kulus selleks umbes kaks kuud.

Täna on välja kujunenud, et Kalli-Kalli Lastehoius on kõik lapsed kuni kolmeaastased ja põhiliselt Saue linnast, kuid Arthur Raichmann leiab, et nad avaksid hea meelega ka ühe vanema grupi, kuid majanduslik argument on tugev, et vanemad suuremad lapsed pärast kohasaamist lasteaeda panevad.

Teisest küljest aga - Arthur arvab, et lastehoiul on ilma mingi põhjenduseta natuke nagu kehv kuvand - viid ja annad lapse hoiule. Samas ei erine Kalli-Kalli Lastehoiu programmi sisuline külg lasteaias pakutavast, kasvatajaid on rohkem - üks viie lapse kohta - ja lähenemine individuaalsem. Vaid õppekava pole litsentseeritud.

Liivakastis on poiste lemmik uhke kopaauto (ülal paremas nurgas). Foto: Kalli-Kalli Lastehoid
Liivakastis on poiste lemmik uhke kopaauto (ülal paremas nurgas). Foto: Kalli-Kalli Lastehoid

Täitsa nagu maal vanaema juures!

Kalli-Kalli Lastehoid tegutseb päevakava alusel, kaks korda nädalas on liikumis-, laulu- ja tantsutunnid, valmivad vahvad kunstiteosed, mis emale-isale ja lastele endilegi imetlemiseks seinale riputatakse. Iga nädal on millelegi pühendatud - leheilmumisele järgnev keskendub puu- ja aedviljadele, tulekul on vana ja noore, taimede ja tervisliku toidu nädal ning veel enamgi põnevat.

Õues on vahva mänguväljak ja liivakast, kus poiste lemmik on uhke kopaauto. Kevadel tegid lapsed kasvatajatega koos peenraid, külvasid redise-, salati-, tilli- ja herneseemneid. Saak ei lasknud end kaua oodata - redised olid ilusad ja punased. Suvel on hea põõsa all kükitades valminud sõstraid pugida - täitsa nagu maal vanaema juures. Ja just seetõttu, et lastehoiu pidajatele oma töö meeldib, nad teevad seda südamega ja pingutavad, et tagada lastele maksimaalselt hea äraolemine.