Kasuperede vanemad, liidu eestvedajad ja avapäeval kohal viibinud sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt arutasid koostööd kohalike omavalitsustega, tugiisikuteenuse arendamise võimalusi ning nende toetamise ja nõustamise kitsaskohti.

Malle Arneki arvates on kasuvanemate vestlusringid väga kasulikud: "Saame rääkida kõikvõimalikest probleemidest. Kasulapsed on hingelt haiged. Ükski nendest ei tule n-ö roosade lillede vahelt."

Tema sõnul jõuavad Eestis lapsed kasuperedesse hiljem kui lapsendatud lapsed ja see teeb meele kurvaks: "Kaotatud ja rikutud aeg. Kui on ikka probleemidega pere, näiteks alkohoolikud, tuleks laps kohe kasuperre anda ja lasta vanematel oma elu korda saada. Mujal maailmas see on nii ja lapse ema saab kahe kuuga jalad alla. Meil lastakse aga lapsed ära räsida, nad on vaevatud, piinatud ja neil on palju hirme. Kurb, et ka koolis tuleb õpetajatele sageli selgitada, miks kasulapsed sellised on."

Sotsiaalkaitseministri Helmen Küti sõnul valmib sügisel uus asendushoolduse kontseptsioon - kavas on minna asutusehoolduselt üle perehooldusele: "Meie eesmärk on, et rohkem lapsi saaks peredesse, kus neil on elulähedane kasvamine. Asenduskodudest ehk endistest lastekodudest iseseisvasse ellu astudes on lastel väga raske toime tulla igapäevaeluga."

Möödunud aasta lõpul elas Eesti asenduskodudes 1026, eestkosteperedes 1332 ning hooldusperedes 226 last.

Loe edasi 12. augusti Vooremaast.