Täna nimetame seda maja vanaks koolimajaks. Väga paljudele koolilastele oli just see hoone esimeseks tarkuse templiks. Kahjuks on mitmed seadused ja riigikorrad muutnud meie vana koolimaja tõeliseks ahervareks. Kurb on tõsiasi, et peremees temast ei hooli. See aga, kes tahaks hoolida - ei saa. Nii seisabki meie vana koolimaja õnnetus üksinduses juba aastaid nukralt, tuulte- tormide, kasimatuse ja tühjuse sees.

Kodila koolil on kolmaski koolimaja, see asub Kodila keskuses ja teda teavad kõik. Hoone ehitamise eestvedajaks oli 60ndatel aastatel direktor Mati Kukk. 33 aastat hoolitses maja eest direktor Arved Allemann. Viimased 9 aastat olen koos Arvediga hoidnud heas korras maja sisemuse ja ümbritseva territooriumi.

Tänane koolimaja seisab uhkelt keset iidset tammeparki, teenib auga oma õilsat eesmärki ning temast hoolivad õpilased, koolitöötajad, lapsevanemad ja külaelanikud. Aitäh teile!

Aeg, ühiskonnas toimunud muutused ja erinevad väärtused ning hoiakud aga ei ole armulised olnud Eestimaa küladele, sealhulgas ka maakoolidele.

Mõnikord mõtlen ... tahaks tagasi neid aegu, kui Kodilas oli eesrindlik ja edukas sovhoos, kus polnud puudust töökohtadest ja tööst, kus inimestel olid kodud ja laual leib, kus buss sõitis Rapla ja Kohila vahet mitu korda päevas, inimesed said oma igapäevased asjaajamised õiendada kohalikus teenindusmajas jne. Mäletan hästi oma kooliaega - sügisel olid lapsed asendamatud abilised sovhoosi kartulipõllul, kevadel aga agarad metsaistutajad. Puuladumise talguid peeti koolis ikka koos lapsevanematega.

Vähemalt neli korda õppeaastas toimusid matkad - ikka jalgsi ja kaugele, seljas oma leivakott. Ühiskondlik kasulik töö kooli heaks oli väärtus omaette, pidasime klassidevahelisi võistlusi klassivälises tegevuses ja õppimises, käisime punaseristi ja tuletõrjevõistlustel, osalesime NLI (noored liiklusinspektorid) tegevuses, suvel teenisime oma taskuraha sovhoosi kapsapõllul või heinateol ning iga õpilane andis igal suvel oma panuse kooliaia jaoks - polnud probleeme ... ja õppimine oli popp!

Tänaseks on sellest ajast möödas üle 30 aasta. Kõik on muutunud - korrad, reeglid, väärtused, moraal ... on jäänud ainult vaid kool. Õnneks veel ka meie Kodila kool, hoolimata sellest, et külas pole töökohti ja noored on leidnud paremad tingimused elamiseks mujal ja ...

Siiski! Kodila kool on aukartust äratava looga. Meie kooli on lõpetanud 66 lendu 688 õpilasega. 160 aasta jooksul on meie kandi lapsi õpetanud 113 õpetajat, neist 17 meest. Üksnes viimase kümne aasta jooksul on olnud 13 kiituskirjaga lõpetajat. Põhikooli lõpetamisel on meie lapsed edasi õppima läinud nii Rapla kui vabariigi teistesse gümnaasiumitesse, mille nad on edukalt lõpetanud. Selle eest on gümnaasiumid tunnustanud Kodila kooli õppekasvatustegevust.

Meie kooli lõpetajatest on kasvanud väga tublisid inimesi, kes töötavad väärt ametites - lukksepad, kokad, tislerid, filoloogid, looma- ja taimekasvatajad, meditsiiniõed, müüjad, õmblejad, õpetajad, firmajuhid, arstid, advokaadid jne.

Täna on meie read õhukesed, kuid õpihimu ja tegutsemise tahe on kõrge. Tänu omavalitsusele saavad õpilased osaleda erinevates huviringides. Meie kooli spordilapsed on aastate jooksul osalenud mitmetel maakondlikel ja vabariiklikelgi võistlustel, kust on koju toodud alati kõrgemad kohad.

Õpetajad? Olen uhke oma meeskonna üle - selles valitsevad üksmeel, avatus, sõbralikud ja mõistvad suhted, kollektiivne rõõm igaühe saavutuse üle ning oskus märgata ja lahendada koolielu probleemseid pooli. Meie lastel on toredad ja koostööd väärtustavad vanemad. Tänan, et olemas olete ja oma nõu ning jõuga alati meile oma abikäe ulatate!

Pidupäeva eel toimetas aktiivselt üks iseäralik seltskond, keda nimetame vilistlaskoguks. Juba kevadel olid Ulvi Blande, Siim Maiste, Maie Kuusemets ja Indrek Udam agarad oma õlga alla panema peo ettevalmistamisel. Olen tänulik neile heade mõtete ja huvitavate ideelahenduste eest.

160 - Rapla valla üks vanemaid haridusasutusi! Ülev, uhke ja pidulik! Tänan kõiki Raplamaa inimesi ja asutusi, kes teavad ja tunnevad meid ning hoolivad meie olemisest ja tegemistest!