Mart Poom sattus jalgpalli juurde Tallinna 32. keskkoolis algklassipoisina ning kohe algusest peale on ta olnud väravavaht. «Kui koolis Lõvidesse poisse otsiti, pandi meid kooli võimlas omavahel mängima. Ma olin oma ea kohta üks pikemaid poisse ning Olev Reim (Martin Reimi isa), kes meie koolis poisse kutsumas käis, arvas, et ma võiks ka väravas proovida. Ma ei mäleta enam, mida ma tegin, kuid esimesse trenni minnes jäingi kohe väravavahiks,» meenutab ta nüüd.

Kui Mart Poomilt küsida, kas pärast profikarjääri lõpetamist kripeldama pole jäänud, et ainult väravas sai oldud, vastab ta kindlalt «ei». «Väravavahi positsioon on natuke individuaalsem. Vastutus ja kohustused on suured, samasvõrreldes platsimängijatega on lisavõimalusi, oma alas tohib kätega mängida - ma arvan, et see positsioon sobis mu natuuriga,» selgitab ta. «Profikarjääri jooksul õnnestus mul ju peaga ka üks värav lüüa ja samuti seda tunnet kogeda,» lisas ta muheldes.

Algusest peale noorteklubi

Praegu on FC Nõmme Unitedis lisaks täiskasvanute meeskonnale kuus noortegruppi, kus treenib ühtekokku 120 poissi. Noortetreenereid on lisaks Mart Poomile kolm. Klubi täiskasvanute meeskonna puhul väärib aga kindlasti märkimist fakt, et FC Nõmme Unitedi peatreener on Tarmo Rüütli, kes juhendab ka Eesti rahvuskoondist.

Omanimelise jalgpallikooli ja FC Nõmme Unitedi juhtimisega on Mart Poom seotud eelmise aasta augustist, mil ta koos perega Eestisse naasis. Ka ta abikaasa Lissel on juhi abina klubi juures ametis, tegeledes korraldusliku poole ja lapsevanematega suhtlemisega. Klubina on FC Nõmme United aga juba kümme aastat vana. Selle lõi Enn Loog toonase Eesti Telefoni meeskonna baasil. Järgmisel, 2002. aastal alustati juba ka noortegruppide treeningutega. «FC Nõmme United ongi olnud algusest peale eelkõige noorteklubi. Üks meie praegune noortetreener - Priit Tomingas - on olnud klubi juures selle loomisest peale,» sõnas Poom.

Mart Poomi sõnul on klubi igapäevasesse juhtimisse sisseelamine võtnud omajagu aega. «Minu jaoks on see kõik veel uus ja iga päev õpid midagi. Tunnen, et kõik asjad ei ole veel nii, nagu ma tahaksin, aga ma üritan sinnapoole. Eesmärk on pakkuda noortele kvaliteeti, häid tingimusi ja treenereid. See on minu põhimõte, ma ei aja taga kvantiteeti või suurt hulka lapsi,» selgitas ta.

Kui võrrelda Inglismaa ja Eesti jalgpalliklubide tööd noortega, on Mart Poomi hinnangul võimatu sealset mudelit üks ühele meile üle kanda. «Inglismaa profiklubide juures tegutsevad akadeemiad, kuhu iga poiss mängima ei pääse. Mart Poomi jalgpallikoolis ja FC Nõmme Unitedis kasutan Inglismaa kõrgliigas profijalgpallurina omandatud teadmisi ja kogemusi, samuti inventari ja treeningprogramme, mida Arsenali ja Watfordi akadeemias nägin. Muus osas oleme samas seisus kui teised noorteklubid: väga suurel määral sõltume pearahast ning vastu tuleb võtta peaaegu iga soovija,» selgitas ta.

Klubi sihiks on kompleksi ehitamine

«Ühest küljest on see muidugi positiivne, sest õpetame noortele tervislikke eluviise ja sisustame sportlikult nende vaba aega, jämedalt öeldes - toome nad tänavalt ära -, aga gruppide tase on sel juhul väga ebaühtlane ning kõrgeid sportlikke eesmärke on raske püstitada. Loomulikult võib juhtuda, et satub ühtlane ja tugev grupp. FC Nõmme Unitedis on selleks 1997. aastal sündinud poisid, kes kaks nädalat tagasi tulid teist aastat järjest oma vanuserühmas Eesti meistriks,» sõnas Poom.

FC Nõmme Unitedi siht on kogu Männikul Võidu tänava ääres asuva kompleksi väljaehitamine, et klubi ei sõltuks nii palju pearahast. Poomi kinnitusel töö selle nimel käib ja läbirääkimisi peetakse nii pankade kui jalgpalliliiduga, kuid mingeid kindlaid tähtaegu ta veel välja ei käi. «Ka praegused tingimused on meil head. Meil on väljakud olemas, treenerid olemas ja töö käib. Oleme ainuke klubi, kellel on talvekuudeks oma kilehall, aga me tahame veel areneda. Kõige esmane on klubihoone, uued riietusruumid ja vanematele kohvik, kus oma lapsi oodata,» rääkis ta.

Kuigi FC Nõmme Unitedi meeskonnal oleks olnud mõni aasta tagasi võimalik tõusta ka esiliigasse, on suund algusest peale olnud tegeleda eelkõige noortega. Teises liigas mängiv täiskasvanute meeskond on poistele hea väljund, kus vanemad ja andekamad saavad kogemusi. Samuti on see võimaluseks neile poistele, kes tipptasemel jalgpalliga tegeleda ei soovi, kuid saavad täiskasvanuna oma koduklubis amatöörina jalgpalliga jätkata. «Seda ei saa muidugi planeerida, kuid loodan, et mõni andekam ja töökam jõuab kunagi ka Eesti koondisesse ja võib-olla isegi välismaale profijalgpalluriks,» avaldas Mart Poom lootust.