A: See on hea kultuurihuvilistele, nähakse, kuidas näeb välja ajalooline mõis koolina.

M: Mõisapäevad tutvustavad meie kooli ja kooli ümbrust. Ja loomulikult saab ka ekskursiooni jooksul jälle veidi targemaks.

Mõisapäevad - kellele ja milleks?

A: Üsna palju ka meile endile. Tegelikult sõidab kohale vahel ka bussitäis inimesi, nii noori kui vanu. Välisturiste on ka olnud. Ja päris paljud on ka mitmes erinevas teises mõisas käinud ning pajatanud sellest, mis seal teismoodi olnud.
Teatud seltskond on mõisade külastusmängus osalejad. Nendel on hasart võimalikult palju mõisaid läbi käia. Kui teatud arv mõisaid on külastatud, siis on võimalik saada preemiaid (nt teatripilet esietendusele oli eelmisel aastal).

M: Samas satub ka mõni inimene siia juhuslikult loetud kuulutusetulba järgi, kuid enamasti on nähtu kõigile meeldinud.

Oleks minu olemine, oleks minu tegemine... Mida lisaksid mõisapäevade tegevuskavasse?

A: Võiks olla erinevaid töötube, lastele võiks veel midagi huvitavat olla.

M: Loomulikult on mitmeid pisiasju, mis võiksid olla teisiti. Kuid jah, tähelepanu võiks rohkem pöörata lastele ja ka reklaami võiks teha veidi laialdasemalt, et ikka külastajaid jätkuks. Kui oleks võimalik, jätaksin ma muuseumi külastamise viimaseks, sest mõni kooli vilistlane soovib vanades arhiivides tuhnida ja see võib võtta määramatu aja.

Mis on mõisapäevade korralduse nõrgim külg?

A: Ilmad vist. Aga seda ei saa ette korraldada niikuinii.

M: Minu arust just see välja reklaamimine, sest kui reklaame rohkem oleks, siis oleks inimesi igal juhul rohkem.

Kogemusi külastajatega?

A: Päris paljudele emadele on hakanud siin meeldima, on isegi öeldud, et panevad oma lapsed siia kooli, kuigi ise nad Ruilas ei ela. Lihtsalt meie väike mõisakool tundub nii armas ja kodune neile. Ja mõni, kes käis eelmisel aastal esimest korda, lubas järgmine aasta jälle tagasi siia tulla.

M: On palju külastajaid, kes on väga uudishimulikud ja pärivad palju ja nii mõnigi tuleb teinekordki tagasi öeldes, et siin on iga aasta midagi uut ja huvitavat.

Kuidas hindad ennast ekskursiooni juhina?

A: Ma ei teagi. Kui teada enam vähem, kus miski kunagi oli, siis ainukesed raskused on aastaarvud. Need püüan järgmiseks korraks paremini pähe saada, kuigi sajandeid viitamisel kasutada pole ka vale. Kuid nii mõnigi võib ju järsku küsida, et mis aastal siis täpsemalt asi oli.

M: Ma usun, et olen täpselt selline ekskursioonijuht nagu ma suudan. Olen täiesti veendunud, et on minust paremaid, kuid siin saan väikest mõistuuri tehes ma kenasti hakkama ja loodan, et ka külastajad on jäänud rahule.

Kas aastate jooksul on mõisapäevade sisu muutunud?

A: Natuke ikka. Päevakava on mõnikord erinev, toimub kontserte ja üsna uus asi on hobustega kadrill. Ühel aastal toimus siin isegi etendus valla isetegevuslastelt.

M: Eks ekskursioon muutub siis, kui saadakse teada mõnelt külastajalt mõni uus fakt, mida võib pärast järele kontrollimist edaspidi ka teistele külastajatele tutvustada, aga põhikava üldiselt ei muutu. Muutuvad vaid üritused, mis mõisapäevade raames toimuvad.

M&A:
Kokkuvõttes võib öelda, et Ruila koolipere on uhke oma kooli üle ning loodab edaspidigi oma mõishoonet tutvustada. Käimas on mõisapargi renoveerimistööd ja peagi saab imetleda kena ümbrust veelgi laiemalt. Ka jõekääru puhastamise ning hooldamistöödega on vaeva nähtud - maikuu alguses toimunud korrastustööde käigus sai vaade väikese silla poolt koolile vabastatud võsast ja risust.

Soojal suvel jahedate mõisaseinte vahel Ruila juustukooki nautida ning rõdult kena vaadet nautida peaks meeldiv kogemus olema nii väikesele kui suurele koduloohuvilisele.

Kohtumiseni Ruilas!

Tulge mõisapäevadele eeloleval suvel:

Külastusmäng Unustatud Mõisad 2012
Kakskümmend seitse mõisat, milles asuvad koolid, on külalistele sel aastal kuuel päeval avatud. Miinimumprogrammina toimub igal täistunnil mõisates giidiga jalutuskäik, avatud on näitused ja kohvikud.
Lisaks korraldatakse koolide tugevuste ja mõisate eripära rõhutamiseks kontserte, töötubasid ja muud huvitavat.

Külastuspäevad:
16. juuni, 30. juuni, 1. juuli, 19. juuli, 3.-4. august.
Mõisad avatud 10.00 kuni 18.40.

Külastustasud:
pered 3.20 EUR
täiskasvanud 1.60 EUR
õpilased, pensionärid 0.90 EUR

Osale loosimises
Külastusmängust osavõtjad saavad esimesest külastatavast mõisast osalejaraamatu, millesse koguvad külastuspäevadel mõisatest templeid. Vähemalt 10 mõisat külastanute vahel loositakse välja kutseid sügisel KUHU MINNA, MIDA TEHA ühes Eestimaa mõisas toimuvale teatrietendusele.
Loositakse välja 25 üksikkutset ja 10 kolmele inimesele mõeldud perekutset.
Lisaküsimusele õigesti vastanute vahel läheb loosimisele 10 ajalugu ja Eesti mõisaid tutvustavat raamatut.

Loosimisel osalmiseks saatke külastusraamatu viimane leht täidetuna hiljemalt 24.august 2012 a. Viljandimaa Arenduskeskusesse.