Perenaise Katre Karu sõnul küsiti 2007. aastal, kui nad maja remondiga alustasid, liini vedamise eest 400 000 krooni. Krooniaja lõpuks oli hind 1,7 miljonit krooni ehk ligi 110 000 eurot. Sellist summat pere laenuga võtta ei suuda ja nii ongi nad juba viis aastat kasutanud bensiinigeneraatorit.

"Generaatori paneme käima pimedal ajal, bensiini kulub liiter tunnis. Arvuti ja mobiiltelefoni saab ära laadida ning telekat vaadata. Pesumasinal ja külmikul pole mõtet, süüa teeme gaasipliidil," räägib Katre Karu.

Pesu käib ta pesemas Tallinnas ema juures. Süüa ostab poest iga päev ja korraga nii palju, kui pere ära sööb. Mis üle jääb, läheb koerale. Talvel on lihtsam, sest toitu saab säilitada kütmata kuuris.

"Väga paljud imestavad, et mis mõttes ei ole elektrit ja kuidas saame sedasi elatud. Oleme harjunud, kuigi elektri võiks siiski saada. Vett toome pesemiseks ämbriga tuppa, joogivee toome tünnidega linnast. Pesemiseks on saun," kirjeldab perenaine.

Kunagi oli ka Matti metsavahitalus elekter, kuid liin varastati 1990ndate alguses. Katre Karu sõnul oleks võimalik saada elektriliin ka tasuta, aga siis peab tõestama, et seal on tarbimine toimunud. Piisaks, kui leiaks kasvõi vana elektriarve."

Loe edasi 17. detsembri Sõnumitoojast.