Möödunud nädalal käivitus pilootprojekt, millega alustati kaheksa omavalitsuse - Haapsalu, Jõgeva ja Pärnu linna ning Albu, Järva-Jaani, Saku, Viiratsi ja Viimsi valla määruste ajakohaste tekstide avaldamist Riigi Teatajas, esimesena avaldati 21. novembril Saku valla määruste kehtivad terviktekstid.

Kuidas Saku vald pilootprojekti sattus? Vallasekretär Karin Tenisson-Alevi sõnul saatis Riigi Teataja talitus 2010. aasta septembrikuus kõikidele omavalitsustele kirja, milles teavitas, et alates 1. jaanuarist 2013 peavad kõik valitsuse ja volikogu määrused olema avaldatud Riigi Teatajas XML standardile vastavates vormingutes. Sama kirjaga kutsuti omavalitsusi, kes soovivad enne 2013. aastat oma määrused Riigi Teatajas avaldada ja kellel on selleks vajalik võimekus, osalema pilootprojektis. „Otsustasime osaleda, et teha Saku valla määrused avalikkusele kättesaadavaks mitte ainult valla veebilehe, vaid ka Riigi Teataja kaudu," selgitas Karin Tenisson-Alev. „Käesoleva aasta oktoobrikuus saime teate, et Saku vald valiti pilootprojekti ühena kaheksast omavalitsusest. Osalejatele viidi läbi koolitus, kus tutvustati XML-töövahendit ja soovitati avaldada Riigi Teatajas korraga kõigi kehtivate määruste terviktekstid. Koolitusele järgnes 81 Saku vallavolikogu ja -valitsuse määruse tervikteksti ülevaatamine, nende viimine XMLvormingusse ja Riigi Teataja talitusele saatmine. Edaspidi esitame volikogu ja valitsuse määrused avaldamiseks kohe pärast nende vastuvõtmist. Määrused, lingituna Riigi Teatajaga, on leitavad ka Saku valla veebilehelt www.sakuvald.ee õigusaktide alt," rääkis vallasekretär.

Määruste terviktekstide ettevalmistamisega tegelesid Karin Tenisson-Alevi juhtimisel vallakantselei ametnikud Kristi Jõeleht, Ülo Lohk ja Anneli Sulin, kaasabi osutasid vallavalitsuse IT spetsialist Juhan Tenisson ning Riigi Teataja talituse töötajad eesotsas talituse juhi Jüri Heinlaga.

2013. aastast alates muutub omavalitsuste määruste Riigi Teatajas avaldamine kohustuslikuks ning „Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse" muudatusest tingituna hakkavad valla- ja linnavolikogude ning valitsuste määrused kehtima alles pärast Riigi Teatajas avaldamist ning on kättesaadavad nii vastuvõetud kujul kui ka kõiki muudatusi sisaldavate kehtivate terviktekstidena.

Riigi Teataja leiab aadressilt www.riigiteataja.ee