2008. a asutasid Aivar Saar ja Harri Poom kahe peale osaühingu Suvel on ametis kogu Aivari pere, ka abikaasa Kaja, kes kogu õppeaasta õpetab hiliste õhtutundideni muusikat Vändra Muusikakoolis, gümnaasiumis ja Vihtra lasteaias. Poeg Indrek on Austraalias. ,,Teeb tööd ja vaatab ilma.

Taavi käis samas juba ära," räägib isa Aivar, kes talviti ehitab Soomes kohalikus ehitusfirmas suuri halle ja kauplusehooneid. Kui üle mitme nädala koju saab, püüab kindlasti leida aega korvpalliturniiril Vändra võistkonnas kaasa mängida. Varem oli Aivar Wendre rahvatantsurühmas tubli tantsija, kuid praegune elurütm seda enam ei luba.

,,Harri on meil aju, meie teeme lihtsamaid töid," räägib Aivar. See toob Harri näole lõbusa muheluse: ,,Aivar arvas, et pookimist ei õpi ta elu sees ära. Nüüd poogib paremini kui mina. Ta on realistlikuma mõtteviisiga. Kui mul tuleb idee, tahan kohe teostada. Aivar toob siis jälle maa peale tagasi." ,,Jah, muidu oleksime pankrotis," kinnitab Aivar. ,,Mõnikord on ikka kasu ka. Kaktusemaja sai nii valmis. Nüüd on seal hea talvel pookimisega tegeleda." Talvised tööd ongi aiandis tuhandete istikute pookimine ja pookealuste - õuna ja pirniseemnete - kassettidesse sättimine.

Kasvuhoone täis eksoootikat

Astuda lumehangede vahelt kasvuhoonesse, kus sidrunipuu ,,alumisel korrusel" püüavad pilku suured säravkollased viljad, on omaette elamus. Harri Poom näitab puu ladvapool õiepungi, mis peaksid varsti puhkema ja millest peavad küpsema apelsinid. ,,See siin on buda-näsasidrunipuu ,,Buddha's Hand", Hiinas ja Jaapanis peetakse seda inimese kämmalt meenutavat vilja õnnetoovaks. Allpool on kinkanipuu, üks vähem tuntud tsitrustest. Selle ploomisuurusi vilju süüakse koos koorega, väga omapärane maitseelamus. Mõni päev tagasi sõime viimased viljad ära. Teeme kõikidest ka istikuid."

Kasvuhoone tagumises pooles laiub huvitavas kujunduses põllukividest laotud kõrgpeenardel üle poole tuhande erineva kaktuseliigi. Harri teab neist enamikku nime- ja nägupidi.

Kui rahva hulgas üks tuntuimatest kaktustest on näiteks ,,ämmakeel" (viigikaktus), siis siin on ka mitu ,,ämmatooli", täpsemalt Grusoni siilkaktust. Üle kahe aasta korraldatakse Tallinna Botaanikaaias kaktuste näitus. Poom on seal osalenud juba aastaid.

Eelmisel sügisel moodustaski kogu näituse põhiliselt tema kollektsioon. See on samas üks väheseid kohti, kus on võimalik neid taimi ka müüa.

Viinamarjad annavad alati saaki

Müügiks kasvatatakse lisaks viljapuuistikutele meloneid, arbuuse ja viinamarju. Harri kinnitab, et Eesti parimate meloni- ja arbuusiseemete valik on nende aiandis. ,,Need sobivad kõige paremini meie kliimasse. Aasia arbuusisordid on väiksemad, kuid valmivad kiiremini ja on magusamad."

Seemned tuleks Poomi sõnul hiljem avamaale istutamiseks mulda panna aprilli viimasel nädalal.

Liiga vara kasvama pandud taimedel on oht välja venida ja siis pole head saaki loota.

Kui kunagi oli aiandis maasikaid 2,3 ha siis nüüd on alles 0,4 ha.

,,Probleeme tekkis tööjõuga rohimisel ja korjamisel. Turg on praegu hoopis midagi muud kui vanasti. Tallinna keskturg jääb transpordi mõttes kaugeks. Pirni-, ploomi- ja õunaaed annab samuti vahel head saaki. Kui ploomipuudel võtab külm ära õied või lausa puu enda, siis viinamari on kõige saagikindlam asi," kinnitab Poom. ,,Viinamarjadest oleme igal aastal saaki saanud." Kasvuhoonetes, kus talveks on kiled maha võetud, ootavad kevadist ärkamist 1300 ruutmeetrile istutatud noored viinapuud.

Maaülikooliga on kokkulepe, et professor Kadri Karpi juhendamisel hakatakse siin teadust tegema. Uuritakse põhjalikult sortide sobivust meie kliimasse ja palju muudki. Mõne aasta pärast on teaduslikult tõestatud tulemused, mitte ainult minu emotsionaalsed hüüatused ,,oi kui hea sort!". Kui need taimed kõik täisikka jõuavad, peaks saama kuni poolteist tonni viinamarju. Nende müük saab tõsine asi olema. Valmis kasvatada on suhteliselt lihtne. See, et sa pärast selle kõik ka kasudega maha müüd, on hoopis teine teema."

Raamatud, artiklid, õppepäevad

Tartu Ülikoolis keemiat õppinud Harri Poom on pidanud õpetajaametit Juurikaru, Vändra ja Karksi-Nuia koolis kokku 18 aastat. Nüüd õpetab ta hobiaednikke, korraldades erinevaid õppepäevi viinamarjakasvatusest, viljapuude lõikamisest, pookimisest jne. Kirjastus Hea Lugu andis hiljuti välja Harri Poomi koostatud Maalehe arbuusi- ja meloniraamatu. Eelmisel aastal ilmus Poomilt mahukas paljude illustratsioonidega raamat ,,Kaktused - kääbustest hiiglasteni". Aiavihikud, brošüürid, artiklid ajakirjades Maakodu, Eesti Naine, paljudes ajalehtede-ajakirjade nõuandenurkades, aiandusportaalides jne.

23. märtsil kell 11 õpitakse Saare-Tõrvaaugu aiandis kolme tunni jooksul viljapuude lõikamist. Koolituse hind on 12 .

Täpsemat infot saab kodulehelt: e-aiand.com; veebipood e-aiand.net