OÜ Türi Linnavara sai SA KIK vahendusel toetust CO2 vahenditest soojatrasside rekonstrueerimiseks. Riigihanke korraldamisega alustati juba eelmisel aastal," ütles Türi vallavalitsuse energeetik Urve Meerits. „Nagu meil Eestis viimasel ajal on moes, vaidlustati esimese hanke otsused, teine katse õnnestus, ehitajaga on leping allkirjastatud ning projekteerimine käib."

Meeritsa sõnul hakkab Türi linna soojustrasse ehitama AS EG Ehitus. „OÜ Türi Linnavara loodab projekti kätte saada lähiajal, samal ajal peaks ehitaja saama ka ehitusloa. Edasi tuleb torude tellimine ja tarne, mis võtab arvatavasti aega neli nädalat. Tõenäoliselt algavad kaevetööd juuli esimesel-teisel nädalal ja lõpevad novembris. Põhilised toruvahetustööd peavad lõppema siiski 1. oktoobriks ja haljastus ning teede taastamine jääb kõige lõppu," lisas ta.

„Kõige esimesena tehakse ära pealiin, mis algab Vabriku katlamajast ja lõpeb kultuurimaja juures. Sel ajal katkeb ka sooja vee andmine. Kuigi ehitaja plaanis alguses teha kuuajalise veekatkestuse, on tänaseks kokku lepitud, et tehakse lühiajalisemad katkestused ja nendest antakse eelnevalt teada," lausus Meerits. „Edasi hakatakse vahetama kõrvalharusid. See tekitab ebamugavusi piirkonniti, aga mitte terves Vabriku katlamaja küttealas korraga."

Meeritsa sõnul võiksid korteriühistud planeerida toruvahetustööde ajaks soojasõlmede korrastamise, soojasõlmede remondi-ehituse, soojusvahetite läbipesu, torustike läbipesu jne. „Soojatrasside kulgemine muudetakse mõnevõrra otsemaks.

Praegu asub osa torustikke sellises rägas ja kitsikuses, et torustiku vahetus seal võib tekitada tõsist peavalu. Siiski loodab Türi Linnavara kõik torud maa alla viia, ainuke mööndus on üle raudtee minek, mis jääb ka edaspidi õhku," täpsustas Meerits.

Soojatrasside uuendamiseks kulub umbes 1,1 miljonit eurot ning see peaks andma võimaluse soojakadusid oluliselt vähendada.