Jalgpall on väga mitmekülgne ala. Nii poisid kui tüdrukud saavad jalgpallitrennidest väga hea koordinatsiooni, hea füüsilise vormi ja mis peamine - jalgpall on mäng! Enamus trenniajast saab mängida. Erinevaid tehnikaelemente proovime ikka õppida läbi mängu, nii et treening oleks huvitav ja paeluv algusest lõpuni.

Kas tüdrukute ja poiste jalgpallimängus (reeglites, mängustiilis või -võtetes) on ka erinevusi?

Tüdrukute ja poiste jalgpallimängudes reeglite erinevust ei ole. Kuni 10-12 aastaseni võivad tüdrukud ja poisid ka koos mängida ja isegi võistlustel ühes võistkonnas osaleda.

Millal või millises vanuses on tüdrukul õige aeg selle mänguga alustada?

Jalgpallitreeningutega alustatakse Eestis mõnes kohas juba lasteaias. Nii et jalgpalliga võib alustada väga noorelt.

Eraldi jalgpallitrenni võiks tulla samal ajal, kui minnakse kooli (6-8aastaselt). Samas, naisteja noortekoondistesse on jõudnud ka tüdrukuid, kes on jalgpallitreeninguga alustanud alles 8. või 9. klassis. Jalgpalliga alustamiseks pole kunagi liiga hilja! Kui huvi tekib, siis tuleks otsida sobiv treeningrühm või koos sõpradega ise staadionile jalgpalli mängima minna. Muidugi, mida varem alustada, seda suuremad on eelised kunagi Eesti koondisesse jõuda.

Millised peaksid olema eeldused, et saada jalgpalluriks?

Jalgpalluriks võib saada igaüks! Heaks jalgpalluriks saamiseks on vaja teha palju tööd, on vaja häid treenereid ja natuke ka õnne. Jalgpallur peab olema kiire, osav, vastupidav, hea koordinatsiooni ja hea tehnikaga. Lisaks on tähtis platsi nägemine ja mängu lugemine.

Kõike eelpool nimetatut saab trennis arendada, aga midagi peab olema ka looduse poolt kaasa antud. Kõige tähtsam on kirg jalgpalli vastu! Tahtmine mängida, tahtmine paremaks saada ja kindlasti osalemine kõikides trennides.

Kas jalgpalli mängimine kasvatab ka iseloomu ja kuidas?

Kuna jalgpall on võistkonnamäng, siis kindlasti arendavad treeningud laste sotsiaalseid oskusi - oskust teistega arvestada ja samas ka teisi aidata. Jalgpall arendab meeskonnatööd, õpetab käituma ja eesmärke saavutama kõik koos ühtse võistkonnana.

Kui kaua ise olete jalgpalli mänginud ja kaua treener olnud?

Mina olen jalgpalli mänginud 13 aastat. Jalgpallitreeneri C-litsentsi kursused läbisin 2012. aasta kevadel, aga jalgpallitüdrukuid olen treeninud kokku umbes aasta. Olen lõpetanud Tartu Ülikooli kehakultuuri teaduskonna sportmängude erialal ja varasemalt olnud neli aastat ka vesiaeroobika treener.

Kuidas jalgpalli juurde sattusite või jõudsite?

Jalgpalli juurde sattusin natuke juhuslikult. Algklassidest alates mängisin korvpalli, aga kuna meie treener loobus tüdrukute korvpalligrupi treenimisest, siis teiseks võimaluseks oli jalgpall. Lihtsalt teisi pallimängude treeninguid meie kodukohas sel ajal ei toimunud.

Jalgpallitreeninguid olin selleks ajaks juba ligi aasta saali ukse vahelt vaatamas käinud, aga ei julgenud kohe suuremate tüdrukutega koos trenni minna ja ei tahtnud kohe ka korvpallist loobuda. Jalgpallitrenni läksin, kui olin 17aastane. Seega alustasin väga hilja.

Ütleksin veel emadeleisadele, kes võibolla ei julge tüdrukuid jalgpallitrenni lasta, et jalgpall on igakülgselt arendav. Esimestel aastatel toimub trennis kõik läbi mängu ja kui tahate oma lastele head koordinatsiooni, head füüsilist vormi ja mõistvat suhtumist kaaslastesse, siis tooge tüdrukud julgelt jalgpalli mängima!

Jalgpall ei ole ainult poiste spordiala. Jalgpall on maailma üks populaarseimaid spordialasid ja jalgpalli mängivad väga paljud ilusad tüdrukud üle maailma. Ka Eestis on varsti kokku juba ligi 1000 naisjalgpallurit.

Kui mõnel tüdrukul tekkis seda lugu lugedes huvi ja tahtmine tulla jalgpallitrenni, siis tulge kohale Viimsi spordihoones toimuvatesse trennidesse.

1.-5. klassi tüdrukute treeningud toimuvad Viimsi spordihoones E kell 16 ja K kell 15.30. Oodatud on kõik tüdrukud!

Kui mõni vanem tüdruk tahaks hakata jalgpalli mängima, siis võtke julgelt ühendust - kindlasti leiame koos võimaluse treeningutel osalemiseks. e-mail on pirjopeterson@ gmail.com