Mis nendest sõnadest edasi sai?

Valitud viiele sõnale tuginedes asusid töörühmad välja töötama visioone Iisaku ja selle ümbruse aren­damiseks. Lõpuks tuli oma visioonid ka avalikuks teha. Ja kus tuli alles kõrgelennulisi ideid! Näiteks arvati, et kuna siitkandist käib palju inimesi linna tööle, oleks mõttekas tulevikus hüljatud kaevandu­se käike kasutada ära metroo ehitamiseks. Märksa maapealsem ja täiesti teostatav idee oli kergliiklus­raja pikendamine rannapiirkonnani. Palju häid ideid pakuti koolimaja, söökla, õpilaskodu ja staadioni kasutamiseks kogukonnale tulu teenimisel golfiväl­jakute ja sealhulgas taligolfiarendamisenivälja.Üksideedest kandis pealkirja „Igale rikkale kuveitlasele suusad". Ärge naerge midagi, kes teab, millisest mõttepojukesest kord meie kandi elu ja majanduse elavdaja võib saada. Juttu oli ka motospordikeskuse arendamisest tulevikus ammenduvate kruusakarjää­ride baasil, hüperaktiivsete laste rahustamise keskuse rajamisest koostöös ratsaspordikeskuse ja koerte hotelliga, ümbruskonnas leiduva rohke võsa, põhu ja heina küttegraanuliteks pressimisest ja kuldvõtme­keste tootmisest ning turundamisest. Kuldvõtmeke avaks meile loomulikult ukse Imedemaale...

Teleskoop vaatetornis

Konkurentsitult võitis aga kohe kõigi süda­med mõte panna meie vaatetorni üles teleskoop tähevaatlusteks. Küllap tahaks selle idee teostamine läbikaalumist eelkõige sellest vaatenurgast, et kuidas tagada, et teleskoopi esimesel ööl kohalike kaakide poolt ära ei lammutataks, aga küllap on seegi küsimus lahendatav. Meil on olemas kohapealne tähevaatluste kogemus (meenutagem Rein Aidma omaaegseid al­gatusi) ja augustikuise kultuuriöö kogemus - mõelge aga julgelt edasi!

Nagu Eero Elenurm korduvalt mainis, pole ole­mas naeruväärseid visioone. Kui Leonardo da Vinci, Tsiolkovski või Einstein oleksid peljanud naeruvää­ristamist või seda, et mõte liiga kõrgelt lendab, kes teab, kuidas inimkonna areng oleks kulgenud. Nii et - tegutsegem ja meie vald võibki saada kord esimese kosmodroomi maaväliste suhete loomisel või siis esialgu jõuda vähemalt viie rikkama valla sekka.

Mis ideedest edasi saab?

Aga meil oli ju palju mõtteid ka mõttetalgutel „Minu Eesti", meenus kellelegi, kuhu need said? Kõik on alles, kenasti meie kunstide kooli panipaigas riiulil rullides. Koguvad armsasti tolmu. Kokkuvõtte neist tegi Pille Nagel valla lehes „Meie Keskel" nr 55 juuni 2009. Oleks ehk aeg leht välja otsida ja vaadata, milliseid mõtteid meie inimeste peas on olnud. Pluss siis veel seekordsed. Ja need, mis eelda­tavasti laekuvad vallavalitsuse poolt väljakuulutatud ideedekonkursile. Ja asuda neid otsast lõpuks ometi realiseerima.