LOOSUNG

RAIMO AAS

Prill-laud ei tohiks olla külmlaud!

FÖLJETON | Erimeelsused sõbraga

Ühe vana sõbraga tekkisid erimeelsused. Kutsun teda eluvennaks. Tal on naine ja kaks last. Käib tantrafestivalidel. Ütleb, et otsib sealt teistsugust energiat.

Tegelikult on see seksuaalenergia ja seks võõra naisega. Kui pärin, kas lapsi ka tehakse, siis sõber ütleb, et muidugi tehakse. Ta ise peab ennast kolme lapse eostajaks. Kui küsin, kas ta ennast ka nende isaks peab, siis sõber naerab. Edasine on naise asi. Kui ise last ei taha, annab teistele kasvatada või paneb lastekodusse. Riik kasvatab, riigil on iivet vaja.

Kas naine teab? Ei tea, ei peagi teadma. Naine teab, et mees käib sõpradega kaarte mängimas. Nüüd on sõbral kahtlus, miks naine käib õmblemise töötoas. Ühtegi õmblustööd näha pole toonud. Ja mõned mehed käivat ka. Õmblemas. Mida?

Sõber soovis, et mina läheks ka õmblemise töötuppa. Koguks infot. Mida õmmeldakse? Kes õmblevad, mis mehed teevad? Sellise ettepaneku peale ütlesin sõbrale kindla „ei“. Küsisin temalt, et mis siis, kui naine käib ka teistsugust energiat saamas. Sõber läks keema: „Kurat, siis ta petab mind!“ Küsisin: „Ütle, kas sa armastad oma naist?“ Sõber vaatas mulle kurja näoga otsa ja läks sõna lausumata minema. Meie jutt jäi lõpetamata. On lõpetamata seniajani. Sõber ei anna enam näole.

KIRJATSURA

Ei teagi...

TOIDUAHEL | Kiskja on nüüd lihtsalt patsaan

Eestis langeb kiskjate ohvriks sadu lambaid ja mesilasperesid aastas. Metsikuid suurkiskjaid sigineb aina juurde ja nende isu kasvab, tühi vats ajab metsast välja. Ega siis asjata räägita hundiisust ja karuteenest. Talupidajad ja mesinikud murravad piike loomakaitsjatega – mida teha; kuidas kiskjaid talitseda; kui palju võib neid küttida; kes korvab talupidajate kahjud?

Jahimeestel on püssid vinnas, peletid pauguvad, aga pauku ei või teha nii palju kui tahaks, sest kiskjatel on ka õigus elule, loomuomasele käitumisele. Talled pistetakse nahka, mesilased magustoiduks peale. Mesilinnud põgenevad kabuhirmus puuõõnsustesse, kus neid ootavad uued katsumused: närilised, linnud ja astroloog.

Olukorra lahendamiseks kutsuti riiklikul tasandil kokku töörühm. See seadis lähteülesandeks „Hundid söönud, lambad terved!“, aga peagi selgus, et hunti ei saa sundida seeni sööma, karul aga tekkisid meest loobumisel enneolematud võõrutusnähud.

Töörühma kaasatud välisekspert tegi ainuõige ettepaneku: kiskjatele tuleb leida nimed, mis viitavad nende pehmetele loomuomadustele ja loovad nendest positiivse kuvandi, küll siis muutub ka inimeste suhtumine ja lõpuks voolab verdki vähem. Küll siis sünnivad ka positiivsed narratiivid.

Nõnda kinnitatigi uued nimed esialgu kahele metsloomale: hundist sai kriimsilm ja karust mõmmik. Päevakorral on rebase ümbernimetamine reinuks, metssea nimetamine oskariks ja mullamuti ümbernimetamine mammiks. Kiskjate koondinimetuseks saab patsaan.

SVETA VAKRA Kägu-Eestist

JUHTUNUD LUGU

HEIKI RAUDLA huumorikogust

Põltsamaa Teataja kirjutas 7. märtsil 1935:

„Ühes Nankingi kabarees esinenud koomik mõisteti oma naljade pärast surma ja surmaotsus viidi täide. Koomik oli välja mõelnud sõnamängu, millega naeruvääristas Hiina ametivõimude võitlust oopiumiurgaste vastu. Nali oli varsti kogu linnarahval suus. Nalja autorile selgitati kohtus, et ta on süüdi riikliku asutuse pilkamises, millise süüteo eest Hiinas nüüd karistatakse surmaga.“

PAETISME

JÜRI PAET

· Enesearmastuse pluss on see, et ei teki armukolmnurka.

· Narva linnapea pandi tanki.

· Punaste laternate tänaval jalutamine paneb punastama.

· Põllumeeste ennustuse järgi peaks tulev külm võtma rohkem kartulit ära kui mullu.

· Kas internaat on rahvusvaheline umbrohi?

· Kõige rohkem tagasilööke tuleb tennisistidel.

· Pisa torni ehitusega läks pisut viltu.

· Parem tõmmata liisku, kui lasta ennast liistule tõmmata.

· Rippsilla ehitamise plaan jäi õhku rippuma.

· Hammasrataste vahele jäänute elu on hambutu.

· Meie lööklaulul polnud Eurovisioonil mingit lööki.

· Kui suitsu hinda pidevalt tõstetakse, sureb suitsetaja vaesusesse, mitte kopsuvähki.

· Kas trimmeriga saab ennast trimmi ajada?

· Miks on ravimid tasulised, kui on teada, et tervist raha eest ei osta?

SAJANDITAGUNE NALI

SIRJE A. REI kogust

Metsalugu

Keegi ärimees ostis tüki metsa ja hakkas seda kohe maha raiuma. Rahva tervishoiu komisjon sai sellest kuulda ning esitas ärimehele küsimuse, kas ta on ikka järele mõelnud, missuguseid tagajärgi see rahva tervisele ja elujõulisusele toob, kui mets maha raiutakse.

Ärimees vastas: „Kaalusin asja mitme külje pealt ja leidsin, et minu tegu väga kasumlik on, sest metsasügavustes võivad inimesed igasugu asju teha. Kui mets maha võtta, on kõik läbinähtav.“

TÕSI TAGA

ANDRES ÜLVISTE

· Rästik puges ristikusse.

· Kui asi ei tööta, on töö asjata.

· Vaheltlõikajad tuleb vahele võtta!

· Lootusetult vaene peab olema lootusrikas.

· Kosmeetik teab, et nahka ei tohi nahka panna!

· Kollektiivist irduda tohib üksnes kollektiivselt.

· Kes teistel hambus, see peagi hammasrataste vahel!

· Kõige mugavamalt tunned end mugavusmullivannis.

· Ei saa seina äärde pannes otsa peale teha, siis kui pole otsa ega äärt!

· Taimekasvatuses tehakse proovi katsepõllul, loomakasvatuses – katsepullil.

· Kui süda on õige koha peal, siis ei pea kardiokirurg seda operatsiooni ajal taga otsima.

· Islami vaimulikud tegid mullatöid.

SÕNAMÄNGE

Tarmo Vaarmets

· Kui majandus hakkab soikuma, hakkab rahvas soiguma.

· Kuidas küll juhatada sõjakat Ivani rahukõnelustes asja ivani?

· Mida suuremad kriisid, seda rohkem näritakse kliisid.

· Jalakäija ei vaja käigukasti, küll aga väljakäiku.

· Vanasti olid libahundid, nüüd on libauudised.

· Varem olid sepad ja radistid, tänapäeval on ka separatistid.

· Plikat ära saada pikalt!

Karikatuur