Vabariigi valitsus on seadnud eesmärgiks, et tuleb tegeleda kokkuhoiuga, siinkohal annan omalt poolt täiendavad soovitused, kuidas olla igatepidi lojaalne ja kokkuhoidlik.

Televiisorid, eriti vanemad pildikastid, kulutavad palju elektrit, selle asemel võiks teleri vaatamise asemel lugeda inimesed hoopis raamatuid. Raamatuid saab paljudest kohtadest tasuta, näiteks on bussijaamades üles seatud riiulid, mis on varustatud raamatutega, mida bussireisijad saavad võtta tasuta lugemiseks.

Keegi ei keela teil aga lugeda raamatuid kohapeal. Sealjuures on bussijaamad valgustatud ja te ei pea kodus lambielektrit kulutama. Ühtlasi jätate endast intellektuaalse inimese mulje, keda on bussireisijatel kena vaadata.

Kodus süüa tehes on oluline, et toit oleks mitmekesine ja maitsev. Seetõttu tasub tulla vahetevahel mugavustsoonist välja ja eksperimenteerida. Näiteks võite vahelduseks panna kotletti sisse saiale lisaks veidike hakkliha – kotletid saavad uue ja huvitava maitse. Ka kana kondilihamassist tehtud keeduvorsti väikeseks lõigatud tükid ajavad asja ära.

Teadupärast on elektri börsipakett tihtipeale tunduvalt kallim kui fikseeritud pakett, samas on ka fikseeritud paketil kaks tariifi – päevane ja öine. Olge oma paneelmaja naabritest kavalam ja kasutage aga julgesti öist paketti, tehke näiteks löökdrelliga oma tööd öösel ära. Palavate ilmadega on töötegemine öösiti ka sellepoolest hea, et siis ei aja see nii väga higistama ja saab ka pesemise arvelt kokku hoida.

Inimestel, kellel on koduloomadeks koerad, on märganud, et enamjaolt vedelevad nende lemmikud kodus põrandal. Elavamaks lähevad nad siis, kui neile anda süüa ja jalutama viia. Kui kasutada ära inseneritehnilist taipu, tasub oma koerale ehitada trummel, mida mööda ta joosta saab – sarnane oravate või muude näriliste trumliga. Trummel tuleb ehitada elektrigeneraatori printsiibil ja lasta oma lemmikul seal mitu korda päevas joosta. Nii toodate oma kodule elektrit ja ühtlasi ei pea te temaga väljas jalutamas käima, millega hoiate kokku ka omaenda energiat.

Inimesed, kes arvavad, et koer käib õues ikka loomulike vajaduste pärast, ei peaks muretsema, sest majanduslikult mõtlevad inimesed on ka selle peale mõelnud. Linnatänavail jalutades on näha, et lohakamad koeraomanikud lasevad oma koertel teha loomulikud vajadused ära ja jätavad ekskremendid vedelema, kuhu juhtub, seevastu korralikumad kodanikud korjavad looma tehtu kilekotiga ära ja viskavad prügikasti. Kodust väljumata saaks teha nii, et korjate koerakaka kokku ja kuivatate rõdul värske õhu käes ära. Saadud toodet võib müüa näiteks Kesk-Aasiasse jurtade ehitamiseks või siis Eesti vaesematesse piirkondadesse turbabriketi asemel.

Kui riidesemeid saab üldjuhul kanda kaua, ilma et need ära kuluks, siis sokkidega on teised lood – soki kand või varvas on need kohad, kuhu auk võib päris kiiresti tekkida. Kuid pole lugu, tuleb vaid meelde tuletada vanarahvatarkust ja asuda sokke parandama. Heaks abivahendiks on sokiseen – olgu see kas puust või plastmassist –, mille peale tõmmatud sokki on hea parandada. Kui aga olete kokku kogunud kasutatud pakitee niidid (kasvõi töö juurest, kus suurema kollektiivi puhul on teejoojaid rohkem), siis saate neid niite edukalt kasutada oma katkiste sokkide kordategemiseks.

ANDRUS TAMM

JUHTUNUD LUGU

HEIKI RAUDLA huumorikogust

Erakordselt tark naine

Kord tuli väga lakoonilise jutu poolest tuntud inglise kirurgi John Abernethy (1764‒1831) vastuvõtule üles paistetanud käega naine, kes oli sama napi jutuga. Nende vahel toimus järgmine dialoog:

Põletus?

Verevalum.

Kompress.

Järgmine päev:

Parem?

Halvem.

Veel kompress.

Kahe päeva pärast:

Parem?

Terve. Palju?

Mitte midagi.

Pärast naise lahkumist lausus Abernethy naise kohta erakordselt pika fraasi: „Erakordselt tark naine!“

NITŠEVOOD

RAIMO AAS

· Eestlane on oma tegemistes alati olnud aeglane – Ukrainas näiteks võetakse iga päev mõni Vene tank rajalt maha.

· Kui Narva tank oleks pühendatud Vene armee lahkumisele Eestist, käiks inimesed üle Eesti sellele monumendile lilli viimas.

· Seoses karujahihooaja algusega tuletame gurmaanidele meelde: mesikäpa grillitud käpad võivad olla õige magusad.

· Jõgevamaal selgus, et silo ei ole sugugi tervislik kalatoit.

· Kui vanasti tappis hobuse üks suits, siis nüüd tapab isegi ilutulestiku nägemine.

· Kui seni teati Tootsi taskuid, Tootsi peenart ja Tootsi maakera, siis nüüdsest võib saada tuntuks Tootsi ratas.

· Kui mõnda meest raputada nagu jahukotti, võivad tal püksid hakata püüli sõeluma.

· Orjad laulavad sunniviisil laulu vabadusest.

PAETISME

JÜRI PAET

· Meie koolilastel on sussikott, aga jaapanlastel on sushikott.

· Ainult igaval inimesel on igav.

· Laulukoori tooniandvaks kujuks on dirigent.

· Kellel puudub huumorimeel, see muutub teiste naerualuseks.

· Kuidas aru saada, kummal pool on nöörijupil algus ja kummal pool ots?

· Kust hirm naha vahele poeb?

· Parem igatseda kui sigatseda.

· Vinni valis oma aukodanikuks Vinni Puhhi.

· Leiba saate osta poole hinnaga, kui ostate pool leiba.

· Kui lained pea peal kokku löövad, siis on meri põlvini.

· Tänavu sügisel on moes kintspüksid ja säärsaapad.

· Matkavarustuse hulka kuuluvad nii magamiskotid kui ka unekotid.

· Inimesele ei piisa üksnes leivast, talle on vaja ka leivaisa.

· Kas vasakpoolsete vaadetega inimesed on paremast silmast pimedad?

· Miks väljastatakse elamislubasid, kas ilma loata ei tohi elada?

SAJANDITAGUNE NALI

SIRJE A. REI kogust

Aurahadega mees laulupeol

Võru linnas peeti laulupidu. Rahvast oli kokku tulnud murdu. Külalised väljastpoolt Võrumaad imetlesid võrulaste ilusat lauluhäält ja kauneid rahvariideid. Ühele pealinna härrale jäi aga silma halli habemega taat, kellel oli seljas pikk rahvariidekuub. Taadil olid kuueesisele kinnitatud aurahad, milliseid pealinna härra seni ei olnud näinud.

Uudishimust aetuna läks härra taadi juurde ja küsis: „Kas need aurahad on saadud viimases sõjas ülesnäidatud vapruse eest?“

Taat jäi härra ette seisma ja seletas siis naerusui nende aurahade saamislugu: „Vaata, need on mulle kõik mitu aastat tagasi Võrumaa väljanäitusel antud. Üks, see kõikse suurem, on pull Miko eest, teine, vähe väiksem, anti mullikas Tähti eest, ja see kolmas, nurgeline auraha, selle sain oinas Ruudi eest. Täna ju sihuke tähtis päev, rahvast palju koos. Ma tahtsin üle hulga aja teistele ka näidata, et ma oma karjaloomakesi olen hästi kasvatanud, nii et selle eest on mulle suisa tähtsaid auhindugi antud. Seepärast siis hommikul, kui loomad oli talitatud, muud kodused toimetused tehtud ja kiirelt saunaski käidud, panin piduriided selga ja aurahad ka rinda.“

TÕRRE PÕHJAST

FRIEDRICH NIETZSCHE

On aeg hakata pidama inimeste rumalust reaalseks jõuks.

LOOSUNG

TARMO VAARMETS

Ukraina vajab kaastunnet, Euroopa aga gaastunnet.