Noor Kehtna künnimees Priit Puuorg Kaspar Järvala Künniklubist võitis Eesti künnivõistlused pöördatrade klassis 2021. aastal Olustveres ja vastavalt statuudile sai ta õiguse esindada Eestit järgmise aasta MMil.

Miniseelikus tantsutüdrukud jumalateenistusel

Suurvõistlustel oli Priit Puuorg esimest korda ning pääses kohe ka n-ö pildile. Nimelt on kündmise MMil tava alustada võistlusi jumalateenistusega. Iirimaa jumalateenistus on hoopis midagi muud kui Eestis. Kuna iiri tants on klass omaette ja maailmakuulus, esinesid seal kõigepealt rohelistes miniseelikutes tantsutüdrukud.

Priit Puuorg oli parim esmakordselt võistelnu.

Kui kirikuõpetaja oli eelseisvat tööd õnnistanud, astusid altari ette kohtunikud ja võistlejad. Ühel hetkel oli seal ka Priit Puuorg, kes andis kõigi MMi pöördadravõistlejate nimel tõotuse võistelda ausalt ning parimaid tavasid silmas pidades.

Veel kord sai kogu seltskond rõõmsat heledapäist Eesti noormeest näha autasustamistseremoonial, kui talle anti kätte karikas selle eest, et ta oli parim esmakordselt võistelnu.

Kaspar Järvala pidi rohumaal ujuma

„Mina ei ole nii suurtel võistlustel olnud,“ muljetas Kaspar Järvala, kes on mitmekordne Eesti meister ning ka varem MMidel käinud. „Kohalikke võistlejaid on neil juba kolmsada, lisaks MM, ja laat on ka suur.“

Muiates seletas ta, et suurus paistab ka elukorraldusest: harjutusplatsid ühel pool, traktorite hoiukoht viie kilomeetri kaugusel, elupaika kümme kilomeetrit.

Mina ei ole nii suurtel võistlustel olnud. Kohalikke võistlejaid on neil juba kolmsada, lisaks MM.

Kaspar Järvala

Esimese päeva kõrrekünd läks tal kenasti ja meistrile omaselt oskas ta järgmiste töökäikudega peita ka eelmiste viperused.

Siis tuli aga teine päev ja rohumaakünd. Hommikust saadik sadas lausvihma. Võistluspõllud olid mäenõlvakul ja platsid võetud loosiga. Kaspari võistlusplats oli üsna mäe all ning vesi voolas hoolega tema künnivagude suunas. Kõik põlluharijad teavad, et sellistes tingimustes ei saa künda.

Siiski läks Kasparil paremini kui soomlasest kolleegil. Tema plats oli kõige alumine ja nii märg, et ümber pööratud mullakamar lihtsalt langes plärtsti künnivakku.

Eesti künnimehi oli, nagu MM-idel tavaliselt, saatmas fännklubi. Seekord oli Iirimaale Kasparile ja Priidule kaasa elama tulnud lausa 20 künnisõpra, noorim neist üheksa-aastane.

Kaspar Järvalale elasid kaasa väikesed ja suured Eesti künnifännid. Pildil koos 11-aastase Richardi ja 9-aastase Joosepiga.

Draamad põllul

Võistlus pakkus paraja ehmatuse ainsale naisvõistlejale, USA tüdrukule Hailey Gruberile. Tüdruk oli kõikide lemmik oma tubliduse ja ilusa töö poolest. Kaks vagu enne lõppu purunes tema traktoril aga jagaja voolik ning kuum õli pritsis vastu nägu. Kiirabi sõitis põllule, neiu viidi traumapunkti ja puhastati nägu ära. Õnneks tõsisemaid vigastusi polnud.

Kõigi lemmik oli künni-MMil USA künnitüdruk Hailey Gruber.

Samal ajal oli tehnikatiim juba traktori kallal ametis.

Kui õnnetu neiu põllu ääres seisis, tuli tema juurde mitmekordne maailmameister, iirlane Eamonn Tracey ning üritas teda lohutada.

Pärast arupidamist anti Haileyle tund aega oma töö lõpetamiseks juurde – seda lubab võistlusjuhend tehnilise rikke puhul – ning lõpptulemuseks oli kuues koht tavaatrade võistlusklassis.

Järgmine MM tuleb Lätis

Tõelise üllatajad olid seekord lätlased, ja seda kahel moel. Esiteks saavutas nende pöördadra klassi võistleja Jānis Vaitkevics kõrrepõllul neljanda ja üldkokkuvõttes kuuenda koha. Nii head tulemust Eesti künnimeestel ette näidata pole. Edu pant oli lisaks noormehe tublidusele ka see, et tal oli iirlasest n-ö personaaltreener.

Aga üllatas ka teine asi – et lätlased korraldavad kündmise maailmameistrivõistlused juba tuleval aastal. Algse plaani järgi pidi see Lätti jõudma alles aastal 2036. Kuna Venemaa alustas sõda Ukrainas, jäi Venemaal toimuma pidanud MM ära ja tükk aega oli lahtine, kus leiavad aset tuleva aasta maailmameistrivõistlused.

Siis aga hüppas n-ö põõsast välja Läti künnitiimi pealik Aigars Laurinovics ning teatas oma maa valmisolekust korraldada künni-MM juba tuleval aastal.

Kui küsisin, kuidas nad nii lühikese ettevalmistusajaga toime tulevad, oli vastus otlitšno – suurepäraselt. Võistlused on tuleva aasta oktoobri alguses Daugavpilsi kandis ning farmeritega on maa saamiseks eelkokkulepped olemas. „Rääkisin sellest ka meie põllumajandusministrile. Ta ütles, et kuigi kõik summad on juba ära jaotatud, siis sellise ürituse jaoks nad ikka raha leiavad.“

Eesti korraldab kündmise maailmameistrivõistlused 2024. aastal.

Künni MM Iirimaal

Künni-MM Iirimaal

TULEMUSED

Pöördadrad

1. John Whelan, Iirimaa

2. David Wright, Holland

3. Igor Pate, Sloveenia

...

10. Priit Puuorg, Eesti

Tavaadrad

1. Eamonn Tracey, Iirimaa

2. Thomas Debes, Prantsusmaa

3. Evan Watkin, Wales

...

18. Kaspar Järvala, Eesti