Meryem püüdis koos abikaasaga jõuda oma teisemliste tütardeni nende tuppa, kuid ei saanud – maja lainetas ja kõikus, kostus kohutav mürin. „Lõpuks õnnestus meil lapsed laua alla saada. Vaatasime üksteisele otsa, jätsime silmadega hüvasti,“ kirjeldab ta. Hirm oli kohutav. Nende kortermaja jäi küll püsti, kuid elama ei saa nad sinna minna, sest kõrvalmaja võib olla varisemisohtlik ning nende kodule peale variseda.

Sellest veel palju hullem on vaatepilt Hatay provintsis, samas kohas, kus käisid abiks Eesti päästjad. Antakya linna peatänav on nii suurtes rusudes ja pilt nii kohutav, et kohapeal töötavad politseinikud ja päästjad püüavad meediat veenda sealt kaadreid mitte edastama.

„See on liiga hirmus,“ lausus üks politseinikest.

Tal on õigus. Linnas ei jäänud silma ühtki tänavat, kus ei oleks olnud purustusi. Autodele langenud betoonikamakad on litsunud need pannkookidena laiaks, osadel majadel on kadunud esimene korrus.

Kadunud esimene korrus

„See on kõige tavalisem,“ kirjeldas üks pere oma maja näitel. „Kui tõuked algasid, raputas see esimese korruse kandekonstruktsioonid paigast ja ülejäänud maja langes sinna peale.“

Seda pilti näeb sageli: maja esimene korrus, mis Türgis on sageli ka ärikorrus, on nagu vahelt välja tõmmatud.