2,5 tonni vett 25 euroga

Teenuse kasutajad on enamasti need, kelle aiamaa asub elumajast kaugemal ja kellel on selleks olemas vastav nõu. Sageli on tegu umbes tonni vett mahutava plastist kanistriga. 25. euro eest võib Kesküla sõnul aga ka terve 2,5 tonnise paagitäie vett osta.

Viljandimaal osutavad inimestele veevedamise teenust tema teada veel Kõpu vabatahtlikud päästjad, aga teised vabatahtlikud päästekomandod Mulgi vallas seda ei tee.

Veevedu võetakse ette umbes kord nädalas. Kelle veepaagil põhi paistma hakkab, teatab sellest päästjatele ja kui soovijaid juba rohkem koguneb, pumbatakse Nuia paisjärves paak täis. Igapäevaselt pole kastmisvee vedamisel mõtet ja tegelikult puudub ka vajadus.

Põuaperioodil on veesoovijaid muidugi rohkem. Kesküla nendib, et kui muidu kulub vesi ära pigem kasvuhoones, siis tänavu suvel tuleb seda valada ka õues kasvavatele taimedele. Sellist juhust, et keegi oleks palunud terve paagitäie oma õuemurule maha kallata, pole veel olnud, aga vabatahtlike päästjate juhi sõnul ei keelduks nad sellestki.

Iseasi on, kas niisuguse põuaga muru kastmine on esmavajadus. „Varem või hiljem kasvab kollase rohu asemel roheline ja põuasel ajal tuleks järele mõelda, mida esmajärjekorras kastma peab,“ nendib ta.

Põhirõhk on siiski päästetööl

Järvest vee ammutamiseks ja huvilistele kasvmisveeks viimiseks kasutab Karksi-Nuia vabatahtlik päästekomando reservautot. Suuremad, 23e ja 3e tonnise paagiga masinad muude teenuste osutamisega ei tegele, nendega käiakse üksnes tuleõnnetustel ja muudel väljakutsetel.

Viimane suurem rabapõleng Mulgi vallas puhkes 10 juunil Ärikülas. Mitu korda on päästjad käinud turbaaunasid järelkustutamas.

Alles läinud pühapäeval tuli sõita Mulgi vallas põlenud turbaauna järelkustutust tegema. Turbapõlengud kipuvadki uuesti süttima, nii nõuab 10. juunil alanud sündmus jätkuvat tähelepanu.

Neljapäevasest vihmavalingust hoolimata pole tuleohtlik aeg sugugi lõppenud ja kõik päästjad manitsevad jaanilõkete süütajaid äärmisele hoolikusele.

Jaga
Kommentaarid