Tänavu võitis parima talu tiitli Sepa Veised OÜ
(5)Laupäeval, 2. septembril toimus Tallinnas Põhjala tehases juba teist korda suur talutoidu laat „Maa tuleb linna“, kus kuulutati välja selle aasta parim talu. Lisaks anti välja ka mitmeid muid auhindu.
Eestimaa talupidajate keskliit valis juba 30. korda parimaid talusid, toetades sellega Eesti maaelu mitmekesisust ja jätkusuutlikkust. Parimad talud valiti neljas kategoorias: parim tootmistalu, parim alternatiivtalu, parim noortalunik ja selle aasta parim talu.
Tiitli „Parim talu 2023“ viis koju Sepa Veised OÜ Pärnumaalt. Parimaks noortalunikuks sai Vinkymon OÜ Lääne-Virumaalt, aasta parima tootmistalu tiitli võitis Väikemetsa talu Võrumaalt ning parima alternatiivtalu tiitli pälvis siidritalu KODAS Põlvamaalt.
Parim Talu 2023 – Sepa Veised OÜ
Pärnumaal Elbu külas tegutseb talu, kus kasvatatakse mahedalt Wagyu tõugu veiseid, lisaks ka Limusiini ja Aberdiin-anguse tõugu veiseid. Kokku on karjas 86 looma, kuid eesmärgiks on luua puhtatõuliste Wagyu veiste kari, mida kasvatatakse ka tõuaretuse eesmärgil. Praegu on talu veisekari Eesti suurim Wagyu kari, koosnedes 36 loomast. Karjatamisel rakendatakse portsjonkarjatamise meetodit.
Talu on tegutsenud seitse aastat ja selle asutajateks on Lisanna ja Marko Hiiemäe. Mõlemad olid varem toitlustusvaldkonnas tegutsenud ning talupidamiseni viis nad soov kvaliteetse liha järele. Talupidamine on neile meelepärane, pakkudes võimalust olla looduse ja loomade keskel ning võimaldades lastel kasvada maalähedases keskkonnas.
„Sepa Veised OÜ jäi hindamiskomisjonile silma oma uuendusmeelsusega, keskkonnateadliku ja hoidva majandamisega ning panusega kogu lihaveisekasvatus sektori arengusse,“ ütles hindamiskomisjoni liige Kerli Ats. Ta lisas, et ettevõtte tegevus on suurepäraseks näiteks sellest, kuidas noored ettevõtjad saavad olla eeskujuks kogu sektorile.
Parim noortalunik 2023 – Vinkymon OÜ
Lääne-Virumaal Ärina külas tegeleb talu kümnel hektaril ebaküdoonia ja küüslaugu kasvatamisega ning nendest toodete valmistamisega. Toodetakse limonaade, krõpse, pestosid ja fermenteeritud küüslauku. Lisaks on talul plaanis suunduda teraviljast ekstraktide tootmise suunas ning rajada selleks uus tehas.
Talu on tegutsenud juba 11 aastat ning seda juhib Rando Vink. Igapäevaselt töötavad talus ka tema ema, isa ja vanatädi ning aeg-ajalt aitab ka vend.
Aasta parim tootmistalu 2023 – Väikemetsa talu
Võrumaal Kurenurme külas tegeleb talu teraviljakasvatusega, hõlmates 1300 hektarit maad, millest umbes 700 hektarit on omandis. Lisaks tegelevad talupere naised viinamarjakasvatusega. Talu on tegutsenud juba 26 aastat ning seda juhivad Taavi Serv koos vendade Armi ja Kustiga. Talutöösse on kaasatud neli töötajat. Talu tegevus sai alguse võimalusest osta üks vana majakoht väikese maatükiga. Seejärel on talu järk-järgult laienenud ja arenenud.
Aasta parim alternatiivtalu 2023 – siidritalu KODAS
Põlvamaal Valgjärve külas asub siidritalu KODAS, mis tegeleb limonaadide, siidrite, vahuveinide ja puuviljapüreede tootmisega ning omab 10 000 õunapuud. Lisaks on talus restoran ning võimalus majutuda moodsates iglumajades. Talu eestvedajateks on Sulev ja Tea Nõmmann, keda toetavad nende neli last, kes on samuti talutöösse aktiivselt kaasatud. Suveperioodil pakub talu tööd 12 töötajale.
Talu algus sai inspiratsiooni pikalt välismaal elatud ajast ning soovist luua midagi erilist. Tea sõnul on siin töötades võimalik näha oma töö reaalset tulemust ning nautida looduskeskkonda, mis on linnaelust väga erinev.
Konkurssi „Parim talutoit“ peavõitjaks kuulutati Andre Farm Grand Old juust
Parima talutoidu konkurss sai alguse 2016. aastal. Kõige parema talutoidu väljaselgitamiseks hindas professionaalne žürii nii talutoodete maitseid, pakendeid, tootjate äriplaane kui ka tootearendust ja turundusideid. Konkursi võitjad saavad oma toodetele vastava märgise, et tarbijatel oleks neid tooteid lihtsam leida ja märgata.
Tallinnas Academic Food Labis kogunes toiduajakirjanikest, valdkonna ekspertidest ja tippkokkadest koosnev žürii, kes selgitas pimetesti abil välja 2023. aasta parimad talutoidu maitsed.
Eestimaa talupidajate keskliidu tegevjuhi Kerli Atsi sõnul aitab konkurss esile tõsta Eesti talude olulist rolli kohaliku toidu tootmisel ja maaelu jätkusuutlikkuse tagamisel.