Kaks aktivisti, kes töötasid möödunud suvel üle kuu aja munafarmis, kirjeldavad videos, mis tingimustes kanad elavad. Iga päev avastati surnud kanu, kes aeg-ajalt ummistasid konveierilinte, mis mune kogusid, mistõttu puutusid munad kokku ka surnud kanadega. Töötajad pidid surnud kanu ja nende kehaosi lintidelt ja puuridest kokku korjama. Mõnikord ka leiti kanu, kes olid surnud juba nädal või paar tagasi.

Tingimused ei vasta nõuetele

Kanad elasid tihedalt koos ega saanud normaalselt liikuda, mistõttu olid nad alati stressis ja üksteise vastu agressiivsed. Vaatamata sellele, et puurid olid Euroopa Liidu määruste kohaselt rikastatud, ei vastanud farmis tingimused isegi nendele nõuetele.

„See, mida me kui inimkond loomadele igapäevaselt teeme, on õõvastav,“ kommenteeris Loomuse juhatuse liige Anu Tensing. „Raske on näha sellist videot ja kuulda neid lugusid ning samal ajal toetada seda tööstust. Loodetavasti paneb see kõiki mõtlema, kust meie toit tuleb ja kas see peaks ikka nii olema.“

Lähikuudel peaks Euroopa Komisjon avalikustama oma ettepanekud läbivaadatud loomade heaolu käsitlevate õigusaktide kohta, sealhulgas vastuse Euroopa kodanikualgatusele „End the Cage Age“ ehk „Lõpp puuriajastule“, millele kutsus allkirju andma ka Loomus.

„Rahvaalgatuse suur edu näitab, et oleme liikumas õiges suunas, ent siiski poleks puurivabadus lõppeesmärk, vaid oluline vahevõit,“ lisas Tensing. „Edasi tuleb liikuda selle suunas, et loomad saaksid elada siin maailmas meiega koos, mitte meie jaoks.“

Uurimuse lisainfo