Kõige ägedamad on lääne- ja edelatuule puhangud, paisudes sisemaal 20, saartel ja rannikualadel kuni 25 m/s. Seejärel pöördub tuul põhjarannikul korraks loodesse ja valmis tuleb olla kuni 30 m/s tugevusteks iilideks.

Päästeamet soovitab elanikel tungivalt tormituulte ajal väljas liiklemist piirata ja olla valmis elektrikatkestusteks. Loe ja vaata videot, kuidas elektrikatkestusteks valmistuda ja katkestuste ajal käituda, et tagada enda ja oma pere toimetulek: https://www.olevalmis.ee/et/juhis/elektriga-varustamise-katkemine. Kehtiva prognoosi järgi hakkab öösel tuule tugevus kahanema.

Päästeameti soovitused tormi ajal:

  • Püsi võimalusel siseruumides.

  • Väldi autosõitu. Kui sõit on vältimatu, tangi enne ja võta kaasa laetud mobiiltelefon. Oluline on valida sobiv sõidukiirus ning arvestada teele kukkuvate takistustega.

  • Hoia eemale maha langenud elektriliinidest ning teavitada neist Elektrilevi rikketelefonil 1343.

  • Inimeste elule ja tervisele otsest ohtu põhjustavate olukordade lahendamiseks kutsu abi, helistades hädaabinumbrile 112.

Elektrikatkestusel:

  • Teavita sellest ka elektriettevõtteid.

  • Jälgi infokanaleid täiendavate prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks: abiks on patareidega raadio või autoraadio.

  • Valmistudes varu vett, toiduaineid ja patareisid.

  • Varu koju patareitoitel valgusteid, sh tasku- ja pealamp. Hoia neid kohas, kust sina ja sinu pereliikmed leiaksid need ka pimedas.

Reedel liigub üle meie kõrgrõhuhari. Vihmahooge ja pilvi on vähem ning päikest rohkem. Laupäev tuleb taas vihmane ja edelatuule iilid puhuvad rannikul kuni 20 m/s. Ka pühapäevaks jagub sajuhooge mitmele poole.

ILM AASTA TAGASI

12. oktoobril 2022 kõikus õhutemperatuur 14,3 (Heltermaa) ja 0,2 kraadi (Türi) vahel. 2 cm kõrgusel maapinnast mõõdeti Tallinn-Harku jaamas -1,4 kraadi. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Kihnus 14,2 m/s. Vihma sadas Heltermaal 4,8 mm.

Uus nädal

Uuel nädalal tugevneb Briti saartel kõrgrõhuala, mis laieneb edasi Euroopasse, kuid meie jääme tõenäoliselt siiski Venemaal süveneva madalrõhuala lääneserva. Tuul pöördub loodesse ja põhja. Praegustel andmetel paistab madalrõhuala olevat meist piisavalt kaugel, et mitte tormi teha, kuid avab tee loodest saabuvale külmale.

Kuna madalrõhualaga käivad kaasas ka sademed, siis sajuhood uuel nädalal jätkuvad, kuid need on nõrgemad ning järjest sagedamini asenduvad vihmahood lörtsihoogudega. Õhutemperatuur langeb.

Käesoleval nädalal tõuseb õhusoe laupäeval lausa 12–16 kraadini ning ka öine temperatuur viiest soojakraadist madalamale ei lange, aga alates pühapäevast võtab temperatuurikõver suuna allapoole.

Kui esmaspäeva öine miinimum piirdub nulli kraadi lähedaste näitudega, siis kolmapäeva öösel langeb õhutemperatuur laialdaselt allapoole nulli ja Ida-Eestis võib kohati tulla kuni viis kraadi külma. Ka päevasooja napib, peame leppima 3–7-kraadise päevamaksimumiga, vaid saartel ja rannikul tõuseb kraadiklaasinäit veidi kõrgemale.

Uuel nädalal tekib teedel ajuti libeduseoht! Eriti tähelepanelik tuleb olla hommiku-, öö- ja õhtutundidel.