Porto külastamise muudab mugavaks ka see, et sel suvel saab nii Portosse kui Lissaboni lennata airBalticu otselennuga.

Porto kauneimate hoonete hulka kuulub rongijaam São Bento, mida kaunistavad suuremõõtmelised ajaloolisi stseene kujutavad kahhelseinad. Porto süda asub aga ajaloolise vanalinna Ribeira kitsastel tänavatel. Seal saab sisse põigata väikestesse lokaalidesse, portveinikeldritesse, kõndida treppidel ja terrassidel ning teha peatusi maalilistel nurgakestel.

Porto rongijaama sisevaade

Kindlasti tasub jalutada üle Dom Luís I silla, mis ühendab Vila Novat teise kaldaga.

Ilusaid vaateid saab nautida ka trammisõidul mööda Duoro jõe maalilist rannikut Fozi linnaosasse. Seal asub maailmakuulus Lello raamatukauplus, mis tegutseb aastast 1906 ning sai Porto kultuurielu keskuseks.

Trammi lõpp-peatusest edasi jalutades ja tänavaäärseid villasid imetledes jõuab Vila Fozini, kus saab ettekujutuse tollaste portveinikaupmeeste rikkusest. Tänapäeval on siin sisse seatud luksuslikud spaahotellid. Kui kõndida hotellitagustel tänavatel, siis ookeani poole vaadates jääb mulje, nagu lõpeksid tänavad otse lainetes. Renoveeritud vana hoonet ja uut hotelli ühendab imelise disainiga maa-alune käik, suursuguse mööbliga ning pehmetes kuldsetes toonides spaa on ühenduses pargiga.

Vila Fozi Michelini tärni tunnustusega köögis toimetab peakokk Arnaldo Azevedi, kelle sõnul on menüüs eriline koht ookeanil, mis toob lauale kogu rannikuääre värskuse. Kuid ka eri maade köökide mõjutused on siinsele köögile omased ja nii soovitab peakokk proovida väga portolikku rooga nimetusega francesinha ehk „väike prantslanna“.

Francesinha

Portugalipärase võileiva francesinha teeb eriliseks just aromaatne kaste.

8 viilu röstsaia

50 g Chorizo vorsti

2 pikantset paprika-grillvorsti (Linguiça)

soola-pipart

8 viilu Gouda juustu

4 viilu keedusinki

150 g loomalihasteiki

Kaste:

45 g võid

1 tl harissapastat

60 ml portveini

3 sl tomatipastat

2 väikest punast sibulat

1 pits viskit

130 ml valget veini

3 küüslauguküünt

1 tl kartulitärklist

1 loorberileht

500 ml õlut

1 puljongikuubik

1 porgand

2 sl Worchesteri kastet

Kastme jaoks tükeldage sibulad, küüslauk ja porgand, loorberileht ning praadige umbes viis minutit. Lisage õlu ja kuumutage veel veidi, seejärel lisage valge vein, puljongikuubik, tomatipasta, harissa ning kuumutage taas viis minutit. Võtke loorberileht välja, püreerige kõik kastmeained, lisades juurde portveini ja viski. Laske veel tasasel tulel podiseda paarkümmend minutit, vahetevahel segades. Lõpuks paksendage vees lahustatud kartulitärklisega ning maitsestage Worchesteri kastmega.

Eelsoojendage ahi 180 kraadini. Poolitage vorstid ja steigid, praadige ning maitsestage soola-pipraga. Lõigake vorstid ja liha ribadeks ning asetage saiaviiludele. Röstige saiaviilud ja määrige võiga. Asetage saiaviilud ahjuvormi, pange peale ribadeks lõigatud steigid ja praetud vorstid, Chorizo ja singiviilud. Katke need omakorda juustu- ja saiaviiludega. Laske võileibadel ahjus 10–15 minutit küpseda.

Asetage võileivad eelsoojendatud taldrikule ja kallake peale kaste. Soovitatav on see väga aromaatne kaste valmis teha vähemalt pool päeva varem ja hoida kuni serveerimiseni külmkapis.