"Uue radari töösserakendumine on ilmajaama elus väga tähtis sündmus," ütles EMHI peadirektor Jaan Saar. "Saame selle abil hinnata pilvesüsteemide liikumist, tuulte kiirust ja suunda, samuti pilvedes olevate sademete kuju ja kogust."

Uue radari haarderaadius on kuni 300 km ehk korraga "näeb" radar 720 000 ruutkilomeetri suurust ala. Maakera kumeruse tõttu saab aga kõige parima kvaliteediga ilmainfot 100-150 km raadiuses. Radar kogub ja edastab andmeid reaalajas.

"Need andmed on ilmaennustajatele eriti olulised just hädaolukordade tekkimisel," ütles Jaan Saar.

Tema selgitusel saab radariga koguda teavet pilvede liikumise, tuulte kiiruse ja suuna, sademete kuju ja koguse kohta, mis aitab oluliselt täpsemalt jälgida ilmaolude kujunemist, ennustada võimalikke tagajärgi ja anda hoiatusi võimalike hädaolukordade kohta.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudil ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain ütles ajalehele Sakala, et tänu radarile paraneb oluliselt lähitundide ilmaennustus.

«Pikaajalise prognoosi puhul see ei aita, kuid lähiaja kohta annab radar väga olulist infot tormi liikumistee kalkuleerimiseks,» selgitas ta.

Merilain märkis, et tuule ja pilvede jälgimine ning nende edasise käitumise prognoosimine ongi kõnealuse aparaadi üks peamisi ülesandeid.

«See radar suudab äikesepilves isegi trombi tekkimise tõenäosuse kindlaks määrata,» lausus ta.
Merilain lisas, et edaspidi loodetakse saada radarilt tulev otsepilt reaalajas EMHI kodulehele ning siis võib igaüks sealt ise oma koduümbruses toimivat jälgida.

Meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi IT-juht Tarmo Kaldma rääkis, et Suure-Jaani vallas asuv ilmaradar on praegu ilmselt kõige täiuslikum kogu Euroopas.

Ta mainis, et radari töölehakkamine võtab veel aega. Esialgselt on see planeeritud maisse.

Keskkonnale ja tööstustele vajalikke mõõtmeseadmeid tootvas Vaisala grupis valminud radar kuulub uude põlvkonda ning tööle hakkamisel saavad radari andmeid kasutada ka teised riigid, eeskätt Põhjamaad, kellega on EMHI sõlminud vastava lepingu. Samasugune radar on veel olemas Soome meteoroloogia instituudil.

Radar on paigutatud Sürgaveres endise tuuleveski kohale. Hoone, mille tipus radar asub, on 8-korruseline 26,5 meetri kõrge torn, läbimõõduga 10,6 meetrit, ehituseks kulus 350 m3 monoliitset betooni. Radari kõrgus merepinnast on 156,5 meetrit.

Radari hoone ehitus koos kommunikatsioonidega maksis 21 miljonit krooni, sellest radarile kulus 17,5 mln krooni.