Kõrvits ja ingver – koos eriti head
Eneli Kägerile toodi kingiks suur kõrvits. Tuttav oli selle aianurgast kõrge rohu seest leidnud. Üks väät oli ennast kompostihunnikust kaugele ajanud ja kasvatanud otsa priske vilja. Ootamatu kingitus innustas katsetama - moosi keetma ja küpsetama.
Et Enelile meeldib ingver, lisas ta seda heldelt kõigisse keedistesse. Osadele vähem, teistele rohkem. Mõne portsu keetis ta hapuma, pannes hulka kas ebaküdooniat või sidrunimahla. Teinekord riivis hulka ka sidrunikoort.
Mõni moos tuli vürtsikam, teine hapukam, kolmas mahedam - aga hästi maitsesid kõik. Näiteks koosnes üks moos kahest osast kõrvitsast, ühest osast ebaküdooniast, pooleteisest osast suhkrust ja jupist ingverist. Viimase mõõduks ütles Eneli: "Mina panen palju!" Ehk siis moosipoti kohta ikka üsna mitu sentimeetrit jämedat juurikat.
Eriti ohtra ingveriga keedetud kõrvitsapüree maitses isegi veidi sinepiselt. Selline kõlbab hästi prae kõrvale. Mahedam, õuntega kõrvitsamoos muudab suupärasemaks pudru.
Saia peale sobivad kõik.
Kõrvitsat võib lisada ka küpsetistesse, see muudab need mahlakamaks. Eneli küpsetas kõrvitsakeeksikesi. Ja muidugi ei puudunud nendestki ingver.
ENELI KÄGERI RETSEPT:
Kõrvitsakeeksid
2½ dl riivitud kõrvitsat
2½ dl nisujahu
1 tl ingveripulbrit
1½ tl küpsetuspulbrit
1½ dl suhkrut
1 dl õli
2 muna
1 sidruni riivitud koor
1 tl rosinaid
Kuumutage ahi 175 kraadini. Riivige kõrvits jämeda riiviga. Segage kausis jahu, ingver, küpsetuspulber ja suhkur. Lisage õli, munad, riivitud sidrunikoor, rosinad. Segage ühtlaseks tainaks. Lisage riivitud kõrvits. Valage tainas muffinivormidesse ja küpsetage paarkümmend minutit.