Toite kevadpühadeks
Traditsiooniline suure reede toit on siiski kala, mis mõnele pettumuseks, sest nime järgi tõotavad pühad tulla priskete liharoogadega. Kui aga sööjaid laua ääres palju, võiksite liha asemel panna enam rõhku toidu juurde kuuluvale rikkalikule kastmele. Värvitud munad ja külmad suupisted kuuluvad muidugi samuti ülestõusmispühade juurde.
Kala panniroog
10 keedetud kartulit
400-500 g nahata kalafileed
1 tl soola
1 dl tilli ja muud maitserohelist
4 sl majoneesi
4 sl mädarõigast
½ dl kohvikoort
2 dl riivjuustu
Lõigake külmutatud kalafilee väiksemateks tükkideks, välja arvatud ahvenafilee. Asetage need panni keskele, ümber puistake tükeldatud kartulid. Maitsestage kala ja kartulid soolaga, riputage peale maitserohelist. Segage majonees mädarõika ja koorega ning tõstke lusikaga kaladele. Soovi korral puistake kartulitele riivjuustu. Küpsetage 200° juures umbes 30 minutit. Vahetevahel segage kartulitükke, kala ärge puutuge.
Latikas õllekastmes
1 kg latikat
½ l õlut
1 sibul
1 loorberileht
soola
musta pipart
100 g võid
1 sl jahu
sidrunimahla
2 sl tomatipüreed
1 dl rõõska koort
Tükeldage latikafilee parajateks paladeks ja määrige neid sidrunimahla-tomatipüree seguga, maitsestage jahvatatud pipra ja soolaga ning jätke paariks tunniks külma seisma. Peenestage sibul, lisage õlu ja loorber ning laske keema tõusta. Siis asetage sellesse kalapalad, keetke tasasel tulel umbes 12-15 minutit. Valmis kala tõstke vaagnale. Kuumutage jahu pannil võis, valage juurde keeduleem, lisage koor, maitsestage, valage kalavaagnale. Juurde andke keedetud kartuleid.
Omlett munavalgest I
2-3 sl kaerahelbeid
3 munavalget
1 sl võid
soola
Praadige kaerahelbed võis kollaseks ja valage üle kergelt vahustatud munavalgega.
Omlett munavalgest II
1-2 lõiku sinki või vorsti
3-4 munavalget
½ paprikakauna või värsket tomatit
1 viil tahket saia
1 sl võid
ürdisoola
Praadige kuubikuteks lõigatud sai ja tükeldatud singilõigud võis kergelt läbi ning valage üle vahustatud munavalgega, millesse lisatud väikesed tomati- või paprikatükid.
Vahustatud omlett
3 muna
aroomisoola
jahvatatud pipart
2-3 sl vett
1 lõik vähesoolast ribi
hakitud rohelist sibulat
Lõigake liha kuubikuteks, praadige läbi. Vahustage munavalged, segage hulka veega lahtiklopitud munakollased ja valage lihakuubikutele. Küpsetage praeahjus. Soolaga olge ettevaatlik, seda võite lisada ka valmis omletile, sest ülesoolamine rikub toidu. Lauale andke hakitud maitserohelisega.
Karjala pajapraad
½ kg sealiha (abatükk, kaelakarbonaad)
½ kg lambaliha
½-¾ kg pehmet loomaliha
1-2 sibulat
10 tera vürtsi
2-3 loorberilehte
soola
vett
Lõigake suured lihatükid väikesteks paladeks (3-4 cm). Koorige sibulad ja lõigake ratasteks. Laduge liha vaheldumisi sibularatastega suuremasse haudepotti, rasvasemad tükid kõige peale. Valage peale nii palju keeva vett, et lihatükid kaetud. Lisage maitseained ja küpsetage kaane all ahjus keskmises kuumuses 4-5 tundi. Lauale andke keedetud kartulite või riisiga.
Vasikalihahautis
1 kg vasikaliha
1 l vett
1 sl soola
3-4 tera vürtsi
1 sibul
2-3 porgandit
Kaste
2 sl võid
2-3 sl nisujahu
½ l keeduleent
1 tl suhkrut
½ sidruni mahl
1 munakollane
1 dl koort
Koorige sibul ja porgandid, pange liha ja maitseainetega keema. Jälgige, et liha ei keeks liiga pehmeks. Valmis liha tõstke keeduleemest välja ning tükeldage.
Kastme valmistamisel kuumutage jahu võis helekollaseks, lisage kuum leem ja keetke 5-10 minutit. Siis segage munarebu vähese hulga leemega, lisage kastmele. Pärast muna lisamist ärge enam keetke, vaid kuumutage keemiseni. Enne lauale andmist maitsestage soolaga ning lisage pisut võid. Valage kaste lihalõikudele.
Kanafrikassee
1 kana (mitte broiler)
10 tera vürtsi
1 sibul
2 porgandit
1 loorberileht
soola
vett
Kaste
2 sl nisujahu
1-2 sl võid
1 sidrun
1 dl koort
suhkrut
Pange kana soolaga maitsestatud vette keema, korjake ära vaht. Hiljem lisage maitseained ja köögiviljad, keetke tasasel tulel veel 1 tund. Tõstke valmis kana leemest välja, eemaldage nahk ja rasv ning tükeldage.
Kuumutage jahu võis helekollaseks, lisage vähehaaval kurnatud keeduleem, siis koor, keetke kuni 10 minutit. Kõige lõpuks pange sisse 1 sidruni pressitud mahl ja maitsestage suhkruga. Tõstke kanatükid kastmesse. Hoidke enne serveerimist 10-15 minutit soojas, et maitsed paremini seguneksid.
Böfstrooganov
700 g pehmet loomaliha
soola
pipart
2-3 sl rasvainet
2 sibulat
1 sl jahu
1 viil peenleiba
1 dl vett
1 sl mõnda teravamaitselist kastet
2 sl tomatipüreed
2 dl hapukoort
maitserohelist
Eemaldage lihalt kõõlused ja lõigake õhukesteks viiludeks. Vasardage ning alles siis lõigake need risti kiudu õhukesteks (½ cm) ribadeks. Sibulad koorige ja peenestage, hautage koos leivaviiluga rasvas ning valage juurde vesi. Pruunistage liha kiiresti (5-6 minutit) kuumas rasvas, vahetevahel kahvliga segades, maitsestage soola ja pipraga. Seejärel puistake lihale jahu ning praadige veel mõni minut. Lisage hautatud sibulad ja lagunenud leib, vajadusel ka vett. Kuumutage paar minutit ning maitsestage kastme, tomatipüree ja hapukoorega.