Kas energiapuidu varuja peaks mõtlema ka sellele, et nn võsa on kellegi elu- ja pesitsuspaik või pole seal elavad linnud häirimise suhtes nii tundlikud?

Võsa on paljude lindude elupaik ja on liike, kes ainult sellises n-ö võsaelupaigas pesitsevadki. Peale selle toimivad võsa ja põõsastikud värvuliste jaoks rändekoridorina. Nende rändeliikumine käib sageli just mööda võsastikke. Nad saavad seal ka toituda ja nii on väiksem oht mõne röövlinnu saagiks langeda. Suuri lagedaid alasid värvulised hea meelega ei ületa.

Kui paljud linnuliigid üldse pesitsevad noores metsas?

Seal pesitseb orienteeruvalt 50 linnuliiki ehk veidi vähem kui veerand meie haudelinnuliikidest.

Mis linnuliigi puhul tasuks olla nn võsaraiega eriti ettevaatlik?

Otseselt ühtegi liiki teistest tähelepanuväärivamaks ma ei seaks. Pesitsusajal on võsaraie ohtlik ühtviisi kõigile lindudele.

Kas lindudele on õige mõelda pigem kevadel, kui on nende pesitsusaeg, või peaks midagi silmas pidama ka talvel?

Võsaraiete mõju avaldub eelkõige pesitsusajal. Varasemad pesitsejad hakkavad võsastikes oma territooriume hõivama märtsi keskpaigas. Pesitsusaeg kestab aga sisuliselt kogu suve, kuna värvulised võivad edukalt pesitseda suve jooksul ka kaks või kolm korda. Kõige ebasobilikum aeg võsaraieks on seega linnustiku seisukohalt 15. märtsist 15. augustini. Talvel käivad linnud küll võsastikes toitumas, kuid toitumisseltsingud on väga liikuvad ja nende pärast pole põhjust muretseda.

Kuidas linnud üldse talvel käituvad - kas nad elutsevad kindlates piirkondades või otsivad raie puhul endale lihtsalt uued ööbimis-elamispaigad?

Lindude talvine käitumine sõltub toidubaasist. Kui näiteks inimene linde koduaias püsivalt toidab, tekib tema maja juurde märksa arvukamalt värvulisi kui tavaliselt.

Nad jäävad nii kauaks paika, kuni toitu jätkub.

Looduslikus keskkonnas leiavad värvulised harva sellise toitumiskoha, mis neid terve talve ühes piirkonnas hoiab, nii et nad võivad toiduotsingul liikuda suurel alal.

Väikesed linnud peavad leidma väga suure toidukoguse - nad söövad ööpäeva jooksul sama palju kui ise kaaluvad.

Seega tegelevad nad lühikese talvepäeva jooksul pidevalt toidu otsimisega ja üldjuhul liiguvad laialt ringi.

Kuivõrd kuivama jäetud hakkematerjalihunnikud (võsavirnad) võivad meelitada linde varjuma ja kevadel ka pesitsema?

On selliseid liike, kes võsavirnades või oksahunnikutes pesitsevad. Näiteks käblik armastab just oksarisuhunnikuid. Seega selliste hunnikute eemaldamine peaks toimuma kas sügisel või talvel.

Kas metsaomanik peaks raied talvel ära tegema ja kevadel pigem vahet pidama või pole sellega erilist probleemi?

Eetiliselt käituv metsaomanik kindlasti lindude pesitsemise ajal võsa ei raiu. Kui sel ajal raiuda, on lindude hukkumine paratamatu.