24.03.2010, 11:06
FOTOD: Hiiumaal korraldati traditsioonilise seatapu õppepäev
Sead on söömiseks ja sigade maitsvad kehaosad kaunistavad meie pidulaudasi juba aastasadu.
FOTO:
Tänapäeval jõuavad sigade erinevad kehaosad tarbijani, aga juba laitmatu kaubandusliku välimusega. Hõrgutavad singid ja maitseküllased verivorstikesed ei jäta ebameeldivat aimdust mitteesteetilisest eelprotsessist.
Kuigi kõik me teame, et siga tuleb sööta, surmata, puhastada, selekteerida ja tükeldada. Sigade tapmine ja tarbimine on lubatud koduses majapidamises ja oma tarbeks ka praegu. Sellega on säilitatud legaalne võimalus ära elada ka maal.
Samas säilivad traditsioonid, kombed ja tavad, mis peegeldavad meie identiteeti tihti kauem, kui me arvatagi oskame.
Just selline traditsiooniline seatapp leidiski aset eelmisel nädalavahetusel ühes Hiiumaa külas.
Kogenud mehed, kohapõhised tavad ja ajaloolised võtted.