Valige aias või kasvuhoones kasvavalt viinapuult noored lopsakad ühtlase suurusega ja kahjustamata lehed. Peske ja laotage lehed paberile päikese kätte tahenema. Veidi närtsinud lehti on kergem täita.

Täidiseks segage keetmata riis, hästi peeneks hakitud sibul, suvaline maitseroheline, must jahvatatud pipar ja sool ning lisage sorts oliiviõli. Pärast segamist suruge täidis tihedalt kokku, tõstke viinapuulehele väikese lusikaga nii palju segu, et see pakkides lehe sisse ära mahuks.

Vooderdage keedupoti põhi mõne suurema lehega ja asetage täidetud pakid tihedalt vastu üksteist, avanema kippuvad servad allapoole. Valage peale õli ja vett, nõnda et see kõiki kataks. Pange taldrik või väiksem potikaas vajutisega peale, et kerged lehepakikesed pinnale ei ujuks. Hautage tasasel tulel kuni roog küps (25–30 minutit).

Vedelikust kastme valmistamisel võite lisada rõõska koort ja valget veini. Kui soovite kastet ilma veinita, lisage hapukoort.

Magus nuudlipuding

- 250 g lintnuudleid, spagette
või muud väiksemõõdulist pastat
- 250 g maitsestamata toorjuustu
või kohupiima
- 1 dl suhkrut
- 3 muna
- 1tl vanillsuhkrut
- 1 tl riivitud sidrunikoort
- 1 ½ dl tükeldatud ananassikompotti
- 2 ½ dl kohvikoort
- soola
- võid vormi määrimiseks

Kate

- 3 munavalget
- 4 sl sõelutud tuhksuhkrut

Keetke nuudlid vähese soolaga maitsestatud vees poolpehmeks (nad ei tohi lagunedes kuju muuta), kurnake ja loputage rohke külma veega, jätke nõrguma. Hõõruge või mikserdage kohupiim suhkruga koos kohevaks, lisage sidrunikoor, vanillsuhkur ja hõõrudes ükshaaval toasoojad munad. Veenduge, et enne järgmise muna lisamist oleks segu hästi ühtlaseks hõõrutud.

Siis kallake nuudlid, kohvikoor ja ananassitükid koos vedelikuga kohupiimasegu peale ning segage suure laia lusikaga alt ülespoole liigutades ühtlaselt läbi. Kallake nuudlisegu võiga määritud vormi. Enne ahjupanekut katke puding beseekihiga.

Selleks vahustage kolm külmkapist võetud muna valget sidruniviiluga määritud kausis. See soodustab munavalge vahustamist ja vaht on kohevam. (Munakollaseid on kergem vahustada toasoojalt, -valgeid külmalt.)

Kergelt vahtu läinud munavalgetele lisage natukehaaval suhkur, seejuures vahustamist katkestamata. Tõstke kerge vaht pudingule ja küpsetage seda keskmises kuumuses umbes 30 minutit, kuni beseekiht on õrnalt pruunikas. Serveerige jahtunult tükkidena.

Järelejäänud munakollaseid tarvitage jäätise- või mõne muu kosutava joogi valmistamiseks.

Muna-jäätisejook

- 3 munakollast
- 3 sl marja- või puuviljasiirupit
- 200 g vanilljäätist
- mineraalvett

Segage esmalt siirup ja munakollased, seejärel lisage jäätis ja maitse järgi kogus vett.

Muna-porgandijook

- 3 munakollast
- 3 sl mett
- 3 sl sidrunimahla
- 6 dl porgandimahla või -mehu

Hõõruge munakollased meega, segage mahlaga, lõpuks maitsestage sidrunimahlaga.

Muna-kurgijook

- 2–3 munakollast
- terake soola
- 1 väiksem värske kurk (umbes 100 g)
- 1 ½ dl rõõska koort
- 2 dl petti

Riivige kurk (võib olla ka tükk lavakurki), maitsestage soolaga, hõõruge munakollased rõõsa koorega ja mikserdage kõik petti lisades joogiks.

Vitamiinijook

- 2 munakollast
- terake soola
- peenestatud maitserohelist (till, petersell)
- 4 dl petti

Segage kõik ained kokku ja vahustage.

Ameerika limonaad

- 2 munavalget
- 1 sidruni mahl
- 1 apelsini mahl
- 2 kl maasikasiirupit
- 4 jääkuubikut
- gaseeritud mineraalvett

Valage kõik loetletud koostisosad, v.a mineraalvesi, kokku ja mikserdage kaks minutit. Segu valage klaasidesse, lisage mineraalvett ning serveerige, enne kui mullikihin lakkab.

Aromaatne äädikas

Kodus tehtud maasikaäädikas sobib imehästi toorsalati kastmesse. Äädikat ise tehes saab ära tarvitada mahla aurutusjäägid ja tigude või maasika-seemnenäki kahjustusega marjad, mis muidu raisku läheksid.

NB! Hahkhallitusest rikutud maasikad selleks ei kõlba.

Peske, puhastage ja purustage marjad, segage juurde mahla- ja aurutusjäägid. 1 kg segu kohta võtke 150 g suhkrut, valage peale soe vesi, nii et marjamass oleks 1–2 cm paksuse veekihiga kaetud, liigutage, kuni suhkur sulanud.

Seejärel katke käärimisnõu riidest rätikuga ja hoidke 10–15 päeva soojas hämaras kohas. Aga seda ei või sinna unustusse jätta, vaid iga päev peate kääritist segama vähemalt 3–4 korda. Pärast seda kurnake vedelik sobiva suurusega pudelisse, mille suu sulgege mitmekordse marliga, kuid võite kinni panna ka vatitopiga.

Järmised kaks nädalat vajab pudel pimedas täielikku rahu. Selleks ajaks leidke talle toasoe ja turvaline paik, et keegi riidega kaetud õrnale klaasnõule kogemata otsa ei komistaks. Pole vaja karta ainult pudeli purunemise pärast, vaid peamine on hoopis muus – vältida anuma liigutamist või loksutamist, mis lõhuks vedeliku pinnal äädikhappebakterite moodustatud kile.

Segamatult valminud äädikas kurnake ja villige väikestesse pudelitesse. Õhukindlalt korgitud pudeleid säilitage võimalikult jahedas hoiukohas.