Teine, sama oluline küsimus, mis tuleks endale esitada, on — milleks endale lammas osta. Sellest vastusest sõltub suuresti loomade valik, s.t millist looma te täpselt vajate. Tuleb endale rahulikult selgeks teha, kas te tahate süüa liha, lüpsta piima, vaadata rohtu näksivaid muruniidukeid, hooldada maid, kasutada villa, anda rohkesti sünnitusabi või veel midagi erinevat. Vahel on loomapidamisel ka mitu eesmärki. Tähtis on õigesti hinnata enda oskusi, võimalusi, vaba aega. Lihtsalt teadmisest, et lammas on nii lihtne loom pidada, ei maksa endale lambakarja soetada.

Kui olete otsustanud, et vajate lammast ja teate ka, millist lammast, siis seisate järgmise küsimuse ees — kui palju? See sõltub jällegi teie lõppeesmärkidest. Mingisugune arusaam peab olema nn lõpptulemusest ehk millisena näeb välja teie valmis kari, kuhu ja mida te realiseerite. Loomade arv sõltub kindlasti teie ressurssidest: aeg, maa, rahalised vahendid. Kohati on mõttekas alustada esimesel aastal pisut väiksemalt ja kui saate kõigega ilusti hakkama, siis teisel aastal laieneda. Olen küll näinud väga suurelt alustajaid, kes sedasi ka toime tulevad, aga on ka palju kogenematusest tekkivaid raskusi ette tulnud. Juhul, kui teil on võtta pidevalt väga hea nõuandja, kellega te kogu protsessi saate läbi arutada ja koos toimetada, siis muidugi on pooled mured lahendatud. Sellist õnne kohtab harva.

Tihti küsitakse — mul on niipalju maad, mitu lammast ma pidada saan? Sellele küsimusele vastamiseks peab esitama vastu päris palju küsimusi. Mis lambad teil on? Millise maaga on tegemist (looduslik rohumaa, kultuurrohumaa vms)? Kas seal ainult karjatatakse või kogutakse ka talvesööt? Võimaliku pidamistiheduse kohta saab parima prognoosi, kui leiate sarnastes tingimustes peetavate sarnaste lammaste pidaja. Temalt küsitegi.

Siinkohal tuleb meelde võib-olla kõige sagedamini esitatav küsimus — kui palju lambaid peab pidama, et hästi ära elada? Mu lemmikvastus on: mitte ühtegi! Aga kui te ei saa ilma, siis on vastus: mõni kuni mõnikümmend tuhat. Mõni seetõttu, et lammas on karjaloom ja reeglina ei tunne ta ennast üksikuna lihtsalt hästi. Suurem number tuleneb aga sellest, et on ka taolisi karju olemas ja nende omanikud peavad neid selleks, et ära elada. Tegelikult sõltub kõik muidugi sellest, mida te nimetate hästi ära elamiseks.

Olles otsustanud, milliseid loomi ja kui palju te täpselt vajate, tuleb neid leida ja valida. Leidmisel aitavad isiklikud tutvused, otsiv pilk, head kõrvad ja nina, Internet, Eesti Lambakasvatajate Selts ja muud. Valimisel kuulake, mida räägib teile müüja. Mitte ilmtingimata ei pea kõik müüjad oma loomi vaid ülistama — nad räägivad teile hea meelega ka kauba muudest külgedest. Küsivad, milleks te loomi ostate ja mõistavad oletada, kas neil on teile sobivaid pakkuda. Ostmise juurde tasub kaasa võtta ka kogenud inimene.

Jälgige kõigi muude asjade kõrval kindlasti ostetavate lammaste iseloomu ja tervislikku seisundit. Hea oleks, kui te näeksite neid erinevates olukordades. Milliseid tervisenäitajaid ostetavate lammaste puhul täpselt jälgida, sellest lugege MTÜ Maavillane kodulehelt.