Kodutütred maakonnalaagris

4.- 6. juunil 2010 toimus Põlvamaa kodutütarde ja noorkotkaste suvelaager Hanikases.

Kohale oli tulnud umbes 130 laagrilist, nende hulgas 10 Valgjärve ja 4 Saverna kodutütart. Seekord oli laagri teema MUSTLASED. Erinevates tegevuspunktides sai valmistada hobust ja mahlapakist rahakotti, kaunistada klaaspudeleid, viltida, voolida ja punuda mustlasehteid, osaleda mustlasteatris, õppida taimede abil armumaagiat. Iga tegevuspunkti läbimisel teeniti mustlasraha, mida oli vaja koguda mustlaslaadaks. Harjutati täpsusviskeid ja laskmist, tasakaalu treenimiseks oli puude vahele tõmmatud tasakaalulint. Nagu mustlastel kombeks, võeti ette rännak. See kulges läbi metsa ja jätkus mööda raudteed. Nähti vana raudteetammi ja võideldi verejanuliste sääseparvedega.

2. laagripäeva hommikul hakkas telkidest väljuma mustlasriietes laagrilisi. Valmistuti mustlaslaadaks ja pärastlõunal sai see hoo sisse. Iga rühm mõtles välja teenuseid, mida pakkuda või kauples eelnevalt valmistatud esemetega. Väga suur nõudlus oli Valgjärve kodutütarde massaaži- ja meigiteenuse järele. Eriti kiideti Käroli tehtud seljamassaaži. Palju huvilisi kogunes mustlasmaadlusele ja täpsuslaskevõistlusele. Ringi liikus palju ennustajaid, lausa järjekord tekkis aga mustasemoor Anna juurde, kes Taro kaartide abil mineviku, oleviku ja tuleviku märke lahti rääkis.

Toimus ka mustlas-superstaari valimine, kus iga osaleja pidid põhjendama, miks just tema superstaariks sobib ja demonstreerima oma andekust mõnel alal. Pärast õhtusööki tulid laagrilistele külla mustlastantsude ansambli Maljarka 4 tantsijat Tartust. Näidati filmi mustlaste sünniloost, räägiti sellest, mis on nende kultuurile omane. Järgnes tantsuetendus, mille käigus õpetati ka laagrilistele selgeks üks naistetants ja üks meestetants.

Õhtu krooniks oli mustlaskuninga ja mustlaskuninganna valimine. Mustlastantsu ja kostüümide põhjal valisid Maljarka tantsijad välja 10 mustlaslikumat poissi ja tüdrukut. Seejärel algasid lisakatsed. Lauluvoorus pidid kõik võistlejad, kelle pähe pandi kaabu alustama kohe laulu. Laulud ei tohtinud korduda ja üle 5 sekundi ei võinud mõelda. Täpsust nõdis ülesanne, kus kohvioad oli vaja riisipulkadega ühekaupa üles korjata. Viimane ülesanne oli ratsutamine isetehtud kepphobusel. Poiss pidi hobusele mahutama ka tüdruku. Punktide kokkulöömise järel selgusid võitjad: mustlaskuningaks sai Mooste poiss Juhan-Mats Kuningas ja mustlaskuningannaks Kanepi tüdruk Kaia.

Viimasel laagripäeval korraldati noorematele laagrilistele põnevaid spordivõistlusi ja vanemad said testida oma teadmisi Euroopa Liidu kohta.

Lõpurivistusel autasustati tublimaid ja tänati korraldajaid ning vabatahtlikke abilisi.