Kooliaasta algust ootab ka ilusate ja puhaste klassiruumidega Vastseliina Gümnaasium. 2010./2011. õppeaastal alustame koolis tööd 14 klassikomplektiga. Eelmise õppeaastaga võrreldes on õpilaste arv koolis langenud veerandsaja võrra, sest kevadel kooli lõpetanud õpilaste arv oli tunduvalt suurem kui nüüd esimeses ja kümnendas klassis õppima asuvate laste arv. On hea meel, et esimeses klassis alustab sügisel kooliteed 20 uut õpilast. Neid särasilmseid teadmistejanuseid poisse-tüdrukuid ootab klassijuhataja Lea Lehiste. Hetkeseisuga on kümnendasse klassi avalduse esitanud 26 õpilast, kellest 6 on tulnud meile naaberkoolidest. Kümnenda klassi juhataja on õpetaja Külli Lendsaar. Kooliaasta alguseni on veel paar nädalat aega, loodame, et veel lisandub kooli mõni õpilane.

Rõõm on nentida, et algavaks õppeaastaks on kõik õpetajakohad täidetud. Kevadel lahkus koolist õpetaja Airi Einla, tema tööd jätkab inglise keele õpetaja Ülle Lepp. Sügisel alustab huvijuhina tööd Tallinna Pedagoogilise Seminari noorsootöö alal lõpetanud Kristel Rebane, kes praktiseeris koolis juba eelmisel õppeaastal. Tartu Ülikooli bakalaureuseõppe lõpetas eesti keele ja kirjanduse õpetaja Annela Tohv. Mõningad muutused on klas-sijuhatajate osas: 6. klassi juhatajaks saab õpetaja Eve Gross ning 7. klassi juhatajaks õpetaja Ülle Lepp.

Kahe nädala pärast algav kooliaasta toob kooliellu mitmed muudatused, mis on tingitud juunis valitsuse poolt vastu võetud uuest põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest.

Nimetatud seadus määrab täiendavad kohustused nii koolile, koolipidajale kui ka õpilasele ja tema vanematele. Seaduses on suur rõhk asetatud õpilase koolikohustuse täitmise tagamisele ja õpilase arengu toetamisele. Iga lapse erivajaduste märkamine ja sellele vastava individuaalse õppekava koostamine on samuti üks tähtsamaid rõhuasetusi seaduses.

Valitsuse poolt on heakskiidu saanud ka uus riiklik õppekava, mille üheks eesmärgiks on õpilaste koormuse vähendamine. Algaval õppeaastal peab kool oma õppekava viima vastavusse uue riikliku õppekavaga ning töötama välja uued gümnaasiumiastme õppesuunad. 1. septembril 2011 alustab uue õppekava järgi õppimist 1., 4., 7. ja 10. klass. See on suur töö ning loodame, et koostöös gümnasistide, vanemate ja hoolekoguga suudame koostada õppekava, mis tagab ka edaspidi Vastseliina õpilastele jätkusuutliku keskhariduse - hariduse, mille toel saaks noor inimene langetada valiku oma isiklike eelistuste alusel mitte olude sunnil.

Kord paluti Jukul nimetada aasta kolm kõige tähtsamat päeva. „Esimene jaanuar, esimene september ja minu sünnipäev,” vuristas 1. klassi minev Juku pikemalt mõtlemata. Meil jääb üle temaga ainult nõustuda. Kõik kolm kuupäeva tähistavad ju millegi algust ja kõigi nende päevadega seostuvad ootused-lootused.

Soovin, et algav kooliaasta oleks kõigile õpilastele, vanematele ja õpetajatele nende ootusi täitev ning rohket koolirõõmu pakkuv. Õues on lõunamaiselt soe suvi. Koguge päikeselt ja vabadelt päevadelt veel energiat, et minna vastu algavale õppeaastale!

Kohtumiseni esimesel septembril!