Vastuvõetud põhimäärusesse on sisse viidud kaks uuendust, mida vanas ei olnud ja mis puudutavad iga vallaelanikku. Need on §14 Väätsa valla teenetemärgi ja §15 Väätsa valla tänukirja väljaandmise kord.

Vastavalt põhimäärusele on Väätsa valla teenetemärk Väätsa valla autasu, mis antakse kõrgeima tunnustusena Väätsa vallale osutatud eriliste teenete eest. Teenetemärgi andmise otsustab vallavalituse ettepanekul Väätsa Vallavolikogu oma otsusega. Teenetemärk antakse isikule üle Eesti Vabariigi aastapäeval.

Väätsa valla tänukiri on Väätsa valla tunnustus, mis antakse kollektiivile, füüsilisele või juriidilisele isikule, kelle tegevus on olnud Väätsa vallale kasulik ja kes on toonud tunnustust, millega on kaasa aidanud Väätsa valla sotsiaalsele, kultuurilisele ja majanduslikule arengule.

Ettepanekuid tänukirja ja teenetemärgi andmise kohta võivad teha kõik isikud Väätsa Vallavalitsusele hiljemalt sama aasta 10. jaanuariks.

Seoses eespool nimetatud muudatustega tunnistati §94 järgi kehtetuks järgmised määrused: Väätsa Vallavolikogu 11. mai 2000. a määrus nr 7 “Väätsa valla põhimääruse uue redaktsiooni kinnitamine”, Väätsa Vallavolikogu 19. juuni 2008. a määrus nr 5 “Väätsa valla põhimääruse muutmine”, Väätsa Vallavolikogu 22. veebruari 2007. a määrus nr 8 “Eduka õpilase, medaliga lõpetaja ja olümpi-aadidel auhinnalise koha saavutanud õpilase toetamise kord”, Väätsa Vallavolikogu 29. jaanuari 2009. a määrus nr 3 “Väätsa vallavanema poolt välja antava tänukirja ja kiituskirja andmise kord” ja Väätsa Vallavolikogu 29. jaanuari 2009. a määrus nr 4 “Väätsa valla tunnustuse avaldamise kord”.