Suvi oli Sügiskulla-rahva jaoks puhkuste, sõitude ja esinemiste aeg.

Sellesuvine seltsingu huvi- ja õppereis, millest võttis osa 50 inimest, toimus 14. juulil ja viis meid Olustvere mõisa ja Haapsallu.

Olustvere mõis on Baltikumis üks paremini säilinud mõisakomplekse, mis kuulub riigi omandisse. Põhjaliku ülevaate mõisast saime giidi vahendusel. Esmalt külastasime leivakoda ja magasiaita. Saime maitsa omaküpsetatud leiba. Sealt suundusime mõisa talli tõllakuuri, kus on väljapandud mõisaaegsed põllutööriistad ja sõiduvahendid. Mõisa tallis asub Ilmar Tilga valmistatud ja Olustvere koolile annetatud linnutopiste kogu ning Voldemr Luhti nikerdatud puuhobuste kollektsioon. Korras ja taastatud mõisa viinavabrikus asuvad keraamika- ja klaasikoda. Oli võimalus osta keraamilisi ehteid (saame ise järgi teha!)

Mõis vaadatud, jätkus reis Haapsalu suunas ja lõunaks ootaski meid giid ja piiskopilinnus, kus augusti täiskuuöödel ilmub linnuse kabeli aknale müstiline Valge Daam.

Haapsalus on vaiksed käänulised mere kaldal lõppevad tänavad. Jalutasime meiegi puitpitsiliste majadega vanalinnas, mereäärsel promenaadil ja kuulasime muusikat istudes Tšaikovki pingil. Külastasime veel Haapsalu Rätiku-muuseumi, lapitöökoda. Linnale toob kuulsust ka kunstniku Evald Okase tööde muuseum, samuti vanas vaksalis asuv Eesti Raudteemuuseum. Kuigi ees ootas pikk kodutee, olid kõik osalejad väga rahul- pooled meist polnud varem Haapsalus käinud. Ja nii oligi veel aega kõik nähtu-kuuldu veelkord „läbi seedida“.

Meie tantsurühmadele oli suvi tihe esinemiste aeg. Kel muusika hinges ja tants jalgades, on head ja õnnelikud inimesed.

Üheks meeldejäävaks ürituseks oli segarühma „Värvuke“ esinemine koos Kanepi Valtseriga 28. mail Rakveres rahvusvahelisel seeniortantsufestivalil, kus osales ligi 300 tantijat Soomest, Lätist ja Eestist.

Mõni nädal hiljem, 12. juunil Võrumaa IV seeniortantsupäevast võtsid osa Sügiskulla Leedid.

Jaanipäeval saime esineda nii Kanepi kui Valgjärve valla jaanipidudel.

Suveüritused lõpetasime 16. augustil Cantervilla lossis tantsupäevaga „Tantsin läbi elu“, mille rahastas Kohaliku Omaalgatuse programm. Osales 12 rühma 133 tantsijaga Võrust, Missost, Räpinast, Osulast, Krootuselt, Kanepist, Reolast, Nõunist, Otepäält ja muidugi ka Savernast. Tantsupäev algas juba lõuna paiku registreerimise, mõisa ja teiste rühmadega tutvumisega ning proovidega.

Peo avas vallavanem Kaido Kõiv, kes soovis kõigile tantsijatele kerget jalga ja edu edaspidiseks. Õhtujuht Tuulike Mölder tänas toetajaid (KOA, Kultuurkapital, Valgjärve Vallavalitsus, Cantervilla lossipere) ja soovis tantsijatele sära silmadesse. Rühmade lemmiktantsud vaheldusid ühistantsudega. Oli, mida nautida ja meenutada. Pidu andis erksust kogu me elule ja soojust südamele. Tantsupäeva kontsert lõppes ühistantsuga „Hüvasti, Rosianna“ ning Kirile ja Karoli Loo lauludega.

Kuigi peol sai juba tänatud kõiki tantsujuhte ning peo mõtte autorit ning liikumisjuhti Maria Drenkhanit, mõisarahvast, siis on tänusõnad ka siin asjakohased.

Enne pidu toimus meil ka väike käsitööpäev Saverna külakeskuses, kus ühiselt valmistasime kõigile tantsijatele pärlitest kaelaehted.

Enamik eelpool toodud tegevustes said rahastuse KOA- programmist ja tänu Tuulikese abile ja toetusele. Täname Sind, Tuulike, kõige eest!

Head vananaiste suve ja kuldset sügist kõigile!